Ajacied Sosa speelt belangrijke rol bij kwalificatie Kroatië

Kroatië heeft een ticket voor het EK gegrepen door in de laatste speelronde van de kwalificatiecyclus te winnen van Armenië. De zege was niet genoeg om Turkije nog van de troon te stoten in Groep D. De zege heeft gevolgen voor de EK-loting, waarbij het Nederlands elftal nu wel regerend Europees kampioen Italië kan treffen.

Kroatië
Kroatië
1 - 0
Armenië
Armenië

Als Turkije dinsdagavond zou verliezen van Wales en Kroatië zou winnen in Zagreb, dan zou er nog van plek gewisseld worden bovenin Groep D. Kroatië had voorafgaand aan de laatste speelronde een voorsprong van twee punten op nummer drie Wales, dat in het voordeel was als het zou aankomen op onderling resultaat. Bij de Kroaten hadden Ajacieden Josip Sutalo en Borna Sosa een basisplaats, net als Feyenoorder Luka Ivanusec. Het team van Zlatko Dalic speelde sterk en zorgde voor veel dreiging.

Kroatië had in de eerste helft liefst dertien doelpogingen. Bij een van de laatste doelpogingen voor rust was het raak. Sosa speelde daar een belangrijke rol bij. De linksback van Ajax vond spits Ante Budimir met een perfecte voorzet. De 32-jarige aanvaller van Osasuna kopte raak en maakte zo pas zijn tweede interlanddoelpunt: 1-0.

Die goal was genoeg voor de zege tegen Armenië, maar bleek niet genoeg voor groepswinst. Ivanusec speelde één helft mee bij Kroatië, Sutalo en Sosa maakten wel de negentig minuten vol.

Wales
Wales
1 - 1
Turkije
Turkije

Turkije was al zeker van een EK-ticket en dat was terug te zien in de openingsfase in Cardiff, waar Ferdi Kadioglu een basisplaats had. Wales profiteerde van de slappe start van de Turken en nam in de zevende minuut de leiding. Neco Williams opende de score op aangeven van Harry Wilson: 1-0. Zo vergrootte Wales de druk op Kroatië.

Vincenzo Montella, bondscoach van Turkije, wisselde na ruim een halfuur al twee keer en probeerde met nog eens twee wissels vroeg in de tweede helft voor de ommekeer te zorgen. Turkije werd in de zeventigste minuut beloond voor zijn aanvalsdrang. Na een fout van Ben Davies ging de bal op de stip. Yusuf Yazici benutte de strafschop: 1-1. Die stand was ook de eindstand, waardoor Turkije de nummer één is gebleven in Groep D.