Nederland in Pot 3: deze landen kan Oranje treffen op het EK

Reacties

Het Nederlands elftal zit volgende maand tijdens de loting voor het EK in Duitsland in Pot 3. Dat werd maandagavond al officieel, een dag later is de volledige potindeling bekend geworden voor de loting op 2 december.

Nederland in Pot 3: deze landen kan Oranje treffen op het EK
© Pro Shots

Duidelijk is dat Nederland een loodzware tegenstander krijgt uit Pot 1. Gastheer Duitsland was zeker van een plek in de eerste pot, Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland zijn door de prestaties in de EK-kwalificatieperiode ook ingedeeld in de hoogste categorie. Vanuit Pot 2 kan Nederland een gunstigere tegenstander verwachten, maar door de zege van Kroatië op Armenië is regerend Europees kampioen Italië in de groepsfase ook een potentiële tegenstander van Oranje.

Bij het bepalen van de vier potten kijkt de UEFA alleen naar de resultaten in deze kwalificatiecyclus. Er wordt een ranglijst van alle teams opgemaakt, de groepswinnaars worden eerst verdeeld over de eerste twee potten, daarna komen de nummers twee aan bod. Omdat er in elke pot zes landen zitten en Duitsland als gastheer zeker is van een plek in Pot 1, was er in Pot 2 slechts één plek te vergeven aan een nummer twee uit de EK-kwalificatieperiode. Oranje presteerde niet goed genoeg om de beste nummer twee uit de cyclus te zijn.

In de potindeling (zie onder) zit Nederland samen met Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Kroatië in Pot 3. Pot 4 wordt voor de loting op 2 december niet gecompleteerd. Pas in maart 2024 worden de play-offs voor het EK afgewerkt, waarna duidelijk wordt welke drie landen zich via dit zijpad alsnog plaatsen. Polen, Wales, Estland, Finland, Oekraïne, IJsland, Israël, Bosnië-Herzegovina, Georgië, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg zijn geplaatst voor de play-offs.

De potindeling voor de EK-loting:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Duitsland Hongarije Schotland Servië
Portugal Denemarken Slovenië Italië
Frankrijk Albanië Slowakije Zwitserland
Spanje Oostenrijk Tsjechië Winnaar play-off
België Turkije Nederland Winnaar play-off
Engeland Roemenië Kroatië Winnaar play-off
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.