Afzwaaiende Rosenberg uit schaduw verguisde Zlatan: 'Iedereen maakt fouten'

Reacties

Een gedenkwaardige laatste thuiswedstrijd voor Malmö FF en een sneer naar Zlatan Ibrahimovic. Voormalig Ajacied Markus Rosenberg trad donderdag als kind van de stad uit de schaduw van zijn voorbeeld.

Afzwaaiende Rosenberg uit schaduw verguisde Zlatan: 'Iedereen maakt fouten'
© Pro Shots

Het was een zeer speciale dag voor Markus Rosenberg. De Zweed zette donderdag zijn laatste schreden op het veld van het hem zo bekende Swedbank Stadion, de thuishaven van zijn club Malmö FF. De 37-jarige spits acht de tijd rijp voor een afscheid. Het is binnenkort helemaal mooi geweest.

Het werden zeer speciale laatste momenten in Malmö. Diep in blessuretijd tekende Rosenberg tegen Dinamo Kiev voor de winnende treffer (4-3), waardoor de Zweden nog mogen dromen van een overwintering in de Europa League. Over twee weken moet het laatste uitduel van Rosenberg, met FC Kopenhagen, uitsluitsel geven.   

De gedenkwaardige goal vergrootte ook zijn status van clubicoon. Rosenberg wordt op handen gedragen bij Malmö FF. 'Wat moet je zeggen na een dag als deze? Er zijn geen woorden om mijn liefde voor jullie, voor deze club en voor wat ik hier heb meegemaakt te beschrijven', richtte hij zijn met tranen doorspekte woorden met een megafoon tot de aanhang van Di Blåe. 'Deze club heeft me gemaakt wie ik ben. Deze avond is een mooie samenvatting van mijn zes jaar sinds mijn terugkeer. Het was best aardig…'

In 2014 keerde Rosenberg terug bij de club die hij in 2005 had verlaten voor een beoogde grote sprong voorwaarts. In navolging van Ibrahimovic koos de spits voor Ajax als eerste stap op weg naar een buitenlandse doorbraak. Sterker nog, hij liet zich adviseren door zijn illustere stadsgenoot. 'Ik heb al met Zlatan gesproken. Hij heeft me ook verteld dat Ajax een goede club is waar je je goed kan ontwikkelen', zei Rosenberg toen.

In Amsterdam kon Rosenberg in sportief opzicht niet in de voetsporen treden van Ibrahimovic. Zonder al te veel gedenkwaardige momenten verruilde hij Amsterdam in januari 2007 voor Bremen, om vervolgens via Racing Santander en West Bromwich Albion in 2014 terug te keren op het vertrouwde terrein in Malmö.

Ondanks zijn goals en assists stond Rosenberg immer in de schaduw van Ibrahimovic, de beroemdste zoon van Malmö die hem op alle fronten naar de kroon stak. Tot een standbeeld aan toe. De sentimenten en daarmee de verhoudingen zijn nu gewijzigd. Ibra heeft namelijk met zijn entree bij rivaal Hammarby IF als mede-eigenaar de fans van Malmö op de ziel getrapt.

Het standbeeld van Zlatan heeft het moeten ontgelden. Rosenberg kan het ongenoegen begrijpen, al wijst hij alle verwensingen aan het adres van Ibrahimovic van de hand. 'Het is een gevoelige kwestie. De laatste jaren is het voetbal zakelijker geworden, het is balanceren tussen de clubliefde en de zakelijke kant. Ik vrees dat Zlatan die grens overschreden heeft. Ik denk niet dat hij Malmö kwaad wil doen en wat er gebeurd is, hoort niet thuis in deze stad.'

Ibrahimovic was een rolmodel voor een hele generatie in Malmö. 'Ook voor mij', zei Rosenberg, 'maar iedereen maakt fouten.' De 37-jarige Zweed heeft met zijn liefde voor Malmö FF de harten van Di Blåe verder veroverd. 'Ik, een standbeeld? Laat dat maar, dat is niet nodig.'

UEFA Europa League

Stand Groep B UEFA Europa League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Malmö FF
6
3
2
1
8-6
+2
11
2
FC Kopenhagen
6
2
3
1
5-4
+1
9
3
Dinamo Kiev
6
1
4
1
7-7
0
7
4
Lugano
6
0
3
3
2-5
-3
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer M. Rosenberg
Meer over M. Rosenberg
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.