Aftellen naar WK 2018: wachten op opvolger van Maradona van de Karpaten

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 29 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: wachten op opvolger van Maradona van de Karpaten

Roemenië, met 29 punten de nummer 24 op de WK-ranglijst aller tijden, was in de jaren negentig een vaste gast op de mondiale eindtoernooien, maar kwalificeerde zich deze eeuw voor geen enkel WK meer. Opmerkelijk voor een land dat in het laatste decennium van de twintigste eeuw altijd de groepsfase overleefde en tussen 1990 en 2000 alleen op het EK 1992 in Zweden ontbrak.

De sterke prestaties van de Roemenen vallen niet los te zien van de aanwezigheid van Gheorghe Hagi, waarschijnlijk de beste voetballer die het Balkanland ooit heeft voortgebracht. De spelmaker met de fluwelen traptechniek speelde tussen 1983 en 2000 liefst 124 interlands en is samen met spits Adrian Mutu nog altijd de topscorer aller tijden met 35 goals.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op het beste WK-optreden ooit van Roemenië, in 1994 in de VS, stak Hagi in topvorm. Met drie goals en vier assists had De Maradona van de Karpaten een groot aandeel in het halen van de kwartfinale, waarin Zweden pas na een zinderende verlenging en penaltyserie te sterk was. De Tricolorii leken op weg naar de halve finale, totdat doelman Thomas Ravelli twee strafschoppen pakte.

Hagi en de zijnen verlieten het WK met opgeheven hoofd. Roemenië had indruk gemaakt door Argentinië in een van de vermakelijkste duels van het toernooi naar huis te sturen (3-2 zege in de achtste finale). In de poulefase vestigde de ploeg van Anghel Iordanescu de aandacht op zich door outsider Colombia mede dankzij een schitterende goal van Hagi met 3-1 te verslaan.

Bijna 24 jaar na dato wachten ze in Roemenie nog altijd op de opvolgers van de succesgeneratie waar Hagi deel van uitmaakte, met verder spelers als Ilie Dumitrescu, Georghe Popescu (ex-PSV), Dan Petrescu en Florin Raducioiu. Op de EK's van 2008 en 2016 waren de Roemenen weliswaar van de partij, ze wonnen geen wedstrijd. Het laatste WK-optreden dateert nog altijd van 1998.

QUIZVRAAG: Gheorghe Hagi speelde na zijn vertrek bij de Roemeense topclub Steaua Boekarest in 1990 voor vier Europese clubs. Welke zijn dat?

ANTWOORD QUIZVRAAG 15 MEI: Wie mocht zich gedurende twaalf jaar de maker van het 'laatste WK-doelpunt' noemen? Silvio Piola

WK's van Roemenië in tijdperk-Hagi

WK 1990 Tegenstander Uitslag Goals
Groepsfase Sovjet-Unie 2-0 Lacatus (2)
Groepsfase Kameroen 1-2 Balint
Groepsfase Argentinië 1-1 Balint
Achtste finale Ierland 0-0, 4-5 n.s. -
WK 1994 Tegenstander Uitslag Goals
Groepsfase Colombia 3-1 Raducioiu (2), Hagi
Groepsfase Zwitserland 1-4 Hagi
Groepsfase VS 1-0 Petrescu
Achtste finale Argentinië 3-2 Dumitrescu (2), Hagi
Kwartfinale Zweden 2-2, 4-5 n.s. Raducioiu (2)
Wk 1998 Tegenstander Uitslag Goals
Groepsfase Colombia 1-0 Ilie
Groepsfase Engeland 2-1 Moldovan, Petrescu
Groepsfase Tunesië 1-1 Moldovan
Achtste finale Kroatië 0-1 -
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.