Aftellen naar WK 2018: de eerste Franse WK-held

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 30 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de eerste Franse WK-held

De aanval was nota bene opgezet door doelman Alex Thépot, die met een verre uittrap Augustin Chantrel vond. Via Chantrel belandde de bal bij Ernest Libérati. Na een individuele actie legde Libérati de bal terug op Lucien Laurent, die Frankrijk op 1-0 zette tegen Mexico. Het was 13 juli 1930 en het eerste WK-doelpunt was geboren.

Laurent overleed op 11 april 2005 en was de enige Fransman van het team uit 1930 dat nog in leven was toen Les Bleus in 1998 in eigen land wereldkampioen werden. De Franse media wisten de historische doelpuntenmaker destijds wel te vinden. Vol passie vertelde Laurent over de trip per boot naar Uruguay, door de FIFA aangewezen als organisator van het eerste WK. De Fransen trainden in de ochtend en vermaakten zich de rest van de dag met het kijken naar films. Tot de andere passagiers behoorden voetballers van de Belgische, Roemeense en Joegoslavische nationale ploeg.

Laurent speelde in 1930 voor Peugeot Sochaux, een club die werd gefinancierd door de Peugeot-fabriek waar hij toen werkte. De aanvaller kreeg weliswaar vrij voor de eerste editie van het WK, doorbetaald werd hij niet. Mede door zijn vroege goal zette Frankrijk de Mexicanen met liefst 4-1 opzij. Een nieuwe hoofdrol voor Laurent zat er niet meer in. Door een in de tweede groepswedstrijd tegen Argentinië opgelopen blessure kon hij niet meer schitteren. Vier jaar later miste hij het WK in Italië door fysiek malheur. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog maakte de vroege WK-held deel uit van het Franse leger en was hij drie jaar krijgsgevangene van de Duitsers.

Na de oorlog bleef Laurent als jeugdtrainer betrokken in het jeugdvoetbal om in 1998 weer op te duiken in de actualiteit. Wat bleek: in de oorlog werden al zijn WK-souvenirs gestolen. 'Maar gelukkig zitten al in mijn herinneringen veilig opgeborgen in mijn hoofd, niemand kan daarbij.'

De eindstand van Groep 1 van 1930

Argentinië* 3-9 (10-4)
Chili 3-6 (5-3)
Frankrijk 3-3 (4-3)
Mexico 3-0 (4-13)

*Alleen Argentinië ging door naar de halve eindstrijd

QUIZVRAAG: Wie mocht zich gedurende twaalf jaar de maker van het 'laatste WK-doelpunt' noemen?

ANTWOORD QUIZVRAAG 14 MEI: Peru is er na 36 jaar afwezigheid weer bij op een WK. Welk land maakt komende zomer in Rusland voor het eerst in 28 jaar weer zijn opwachting op een WK? Egypte

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.