Aftellen naar WK 2018: dubieuze rol van Peru in Argentijnse wereldtitel

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 31 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: dubieuze rol van Peru in Argentijnse wereldtitel

Peru, dat in de gehele WK-historie 31 tegengoals kreeg, is er komende zomer in Rusland voor het eerst sinds 36 jaar weer bij op een mondiale eindronde. De Zuid-Amerikanen kwalificeerden zich sinds het WK 1982 in Spanje nooit meer voor een mondiale eindronde, terwijl ze tussen 1970 en 1982 juist drie keer van de partij waren. In die periode waren de Inca's alleen op het WK '74 afwezig.

Het meest opmerkelijke verhaal dat aan de WK-historie van Peru kleeft, is dat rond de 6-0 nederlaag tegen Argentinië in '78. Het gastland moest in het laatste duel van de tweede poule met een verschil van vier doelpunten winnen om de finale te bereiken. Dat leek een onmogelijke opgave gezien de kracht van de tegenstander, in 1975 nog Copa América-winnaar, maar tóch gebeurde het.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Peru heeft de beschuldigingen dat de wedstrijd zou zijn verkocht of dat het wel moest verliezen onder dwang van de Argentijnse dictatuur altijd ontkend. Wat vóór de integriteit van de Peruanen spreekt is dat ze bij een 0-0 stand twee keer de paal raakten, maar de manier waarop Argentinië de finale bereikte en uiteindelijk wereldkampioen werd (tegen Nederland) zal nooit boven alle twijfel verheven zijn.

Misschien dat Teofilo Cubillas ooit nog eens opheldering kan geven. El Nene staat bekend als de beste speler die Peru ooit voortbracht en scoorde vijf keer op zowel het WK van '70 als van '78. In dat eerste jaar, toen hij pas 21 was, maakte Cubillas indruk door in alle vier WK-duels te scoren. Acht jaar later maakte hij een hattrick tegen Iran. In '82 deed Cubillas ook mee, maar scoorde hij niet.

QUIZVRAAG: Peru is er na 36 jaar afwezigheid weer bij op een WK. Welk land maakt komende zomer in Rusland voor het eerst in 28 jaar weer zijn opwachting op een WK?

ANTWOORD QUIZVRAAG 13 MEI: Wat was het laatste WK waarop zeven van de kwartfinalisten afkomstig waren uit Europa, maar een Zuid-Amerikaans land victorie kraaide? 1994

De WK-historie van Peru

WK Winst Gelijk Verlies Resultaat
1930 0 0 2 Eerste ronde
1970 2 0 2 Kwartfinale
1978 2 1 3 Tweede ronde
1982 0 2 1 Eerste ronde
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.