Aftellen naar WK 2018: 'wisselkeeper' Cillessen al zes uur niet gepasseerd

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 39 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Jasper Cillessen, goed voor 39 interlands, is in de Nederlandse WK-historie de keeper die het vaakst werd gewisseld. Bondscoach Louis van Gaal haalde de huidige doelman Barcelona op het WK 2014 in Brazilië twee keer voortijdig naar de kant. De eerste keer luidde dat de heldenrol van Tim Krul in de tijdens de penaltyserie van de kwartfinale tegen Costa Rica, de tweede keer was dat om Michel Vorm nog een paar minuten te laten meedoen in de troostfinale tegen Brazilië (3-0).

Vooral tegen Costa Rica was Cillessen er niet blij mee dat Van Gaal hem vlak voor het einde van de verlenging naar de kant haalde, maar het betekende wel dat Nederland dankzij de twee gestopte penalty's van Krul naar de halve finale ging. Het aandeel van Cillessen in het veroveren van de bronzen plak mocht er echter ook zijn. De toenmalige keeper van Ajax hield vier keer zijn doel schoon en werd na het doelpunt van Mexico in de achtste finale (2-1) in 372 minuten niet meer gepasseerd.

Cillessen staat daardoor wat clean sheets betreft al op gelijke hoogte met Edwin van der Sar, maar die had daar wel vier interlands meer voor nodig. De recordhouder is Jan Jongbloed, die op de WK's van 1974 en 1978 acht keer niet gepasseerd werd. Jongbloed was ook betrokken bij de enige andere keeperswissel in de WK-historie van Oranje. In '78 moest hij Piet Schrijvers al na twintig minuten vervangen tegen Italië (2-1) toen die geblesseerd raakte bij het eigen doelpunt van Ernie Brandts.

QUIZVRAAG: Jan Jongbloed is met zijn acht clean sheets niet ver verwijderd van het WK-record: tien. Welke twee keepers presteerden het om in tien WK-wedstrijden de nul te houden?

ANTWOORD QUIZVRAAG 5 MEI: Wie was de bondscoach van het Kameroen dat in 1990 zo ongekend stuntte op het WK? Valery Nepomnyashchy