Aftellen naar WK 2018: wachten op de Afrikaanse doorbraak

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 40 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: wachten op de Afrikaanse doorbraak

Op 27 mei 1934 begon het tweede WK. Die dag werd meteen maar de hele eerste ronde, die bestond uit acht knock-outduels, afgewerkt. Het was een bijzondere dag voor het Afrikaanse voetbal, want Egypte werd de eerste vertegenwoordiger van dat continent die een WK-duel speelde. In het Stadio Giorgio Ascarelli van Napels, dat een capaciteit van 40.000 had, boden De Farao's Hongarije verdienstelijk partij, maar bogen ze met 4-2 het hoofd.

Bizar genoeg duurde het tot 1970 voor een Afrikaans land zich weer eens plaatste voor een WK: Marokko, dat Tunesië met veel fortuin uitschakelde, namelijk na het opgooien van een muntje. Pas in 1978 boekte een team uit Afrika voor het eerst een overwinning op het hoogste podium. Tunesië zette Mexico met 3-1 opzij.

De Afrikaanse droogte had alles te maken met het aantal tickets dat de FIFA beschikbaar stelde. Voor de eindronde van 1966 was er slechts één plaatsbewijs voorhanden voor Oceanië, Azië en Afrika. Toen de FIFA bleef vasthouden aan deze verdeling, trokken alle Afrikaanse deelnemers aan de kwalificatie zich uit onvrede terug. Mede hierdoor lag de weg vrij voor Noord-Korea.

In 1982 nam het aantal deelnemers aan het WK toe tot 24, waarmee het aantal vaste tickets voor Afrika op twee kwam. Onder de huidige opzet zijn telkens vijf Afrikaanse landen welkom. Toch is het nog altijd wachten op een team dat écht ver komt. Kameroen (1990), Senegal (2002) en Ghana (2010) strandden in de kwartfinale en zijn daarmee Afrikaans recordhouder. De voorspelling van Pelé dat een Afrikaans land voor het jaar 2000 de wereldtitel zou winnen is in elk geval niet uitgekomen.

QUIZVRAAG: Wie was de bondscoach van het Kameroen dat in 1990 zo ongekend stuntte op het WK?

ANTWOORD QUIZVRAAG 4 MEI: Rob Rensenbrink benutte dus vier penalty's op een WK voor het Nederlands elftal. Welke vier andere internationals scoorden voor Oranje uit een strafschop op een WK? Johan Neeskens, Ronald Koeman, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie

Afrikaanse landen op het WK:

Land WK-deelnames
Kameroen 7
Nigeria 6
Marokko 5
Tunesië 5
Algerije 4
Ivoorkust 3
Egypte 3
Ghana 3
Zuid-Afrika 3
Senegal 2
Zaïre 1
Angola 1
Togo 1
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.