Aftellen naar WK 2018: de Schande van Nürnberg

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 43 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de Schande van Nürnberg

De nu 43-jarige Giovanni van Bronckhorst was de vierde en laatste speler die tijdens de achtste finale van het WK 2006 tussen Nederland en Portugal een rode kaart kreeg. Het duel dat Oranje met 1-0 verloor en al snel werd omgedoopt tot De Schande van Nürnberg, staat daardoor te boek als de WK-wedstrijd waarin de meeste kaarten werden uitgedeeld (20 in totaal, 16 geel en 4 rood) en waarin de meeste spelers van het veld werden gestuurd.

Zo ontaardde de herhaling van de confrontatie van twee jaar eerder, toen Portugal in de halve finale van het EK in eigen land ook al te sterk was voor Nederland (2-1), in een ordinaire schoppartij. Mark van Bommel en Khalid Boulahrouz zetten al snel de toon (die laatste door Cristiano Ronaldo te blesseren) met een gele kaart. Vlak voor rust was de Portugees Costinha de eerste die door arbiter Valentin Ivanov van het veld werd gestuurd.

Aanvoerder Edwin van der Sar verlaat het veld op 25 juni 2006 gedesillusioneerd. Voor de doelman van Oranje was 'De Schande van Nürnberg' de interland waarin hij Frank de Boer (112 caps) onttroonde als recordinternational.
Aanvoerder Edwin van der Sar verlaat het veld op 25 juni 2006 gedesillusioneerd. Voor de doelman van Oranje was 'De Schande van Nürnberg' de interland waarin hij Frank de Boer (112 caps) onttroonde als recordinternational.

Na rust liep de wedstrijd echt uit de hand. Ivanov toonde vijftien van de in totaal twintig kaarten in de tweede helft, die uiteindelijk slechts zes minuten langer duurde, en voelde zich genoodzaakt ook Boulahrouz ('63), Deco ('78) en Van Bronckhorst ('90+5) eruit te sturen. Het kwam de Rus, die kort daarna afscheid nam als internationaal arbiter, op kritiek te staan van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 'De scheidsrechter had zichzelf ook een gele kaart moeten geven.'

Het kaartenfestival betekende een verbetering van het WK-record, dat vier jaar eerder in Japan en Zuid-Korea ook al twee keer was scherpgesteld. Op 11 juni 2002 slingerde de Nederlandse scheidsrechter Jan Wegereef twaalf spelers op de bon tijdens Senegal - Uruguay (3-3), diezelfde avond maakte de Spanjaard Antonio López Nieto het nog bonter tijdens Kameroen - Duitsland (0-2) door zestien gele en twee rode kaarten uit te delen.

QUIZVRAAG: Behalve Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst kregen er in de WK-historie nog vijf andere Nederlanders een rode kaart. Wie?

ANTWOORD QUIZVRAAG 1 MEI: Welke drie Nederlanders krijgen ooit tijdens een WK-kwalificatieduel een rode kaart? Wim Kieft, Phillip Cocu en Kevin Strootman.

DE SCHANDE VAN NÜRNBERG

25 juni 2006, Portugal - Nederland 1-0

Scoreverloop: 23. Maniche 1-0.
Gele Kaarten: 2. Van Bommel, 7. Boulahrouz, 20. Maniche, 31. Costinha, 50. Petit, 59. Van Bronckhorst, 60. Figo, 73. Sneijder en Deco, 74. Van der Vaart, 76. Nuno Valente en Ricardo.
Rode kaarten: 45+1. Costinha (2x geel), 63. Boulahrouz (2x geel), 78. Deco (2x geel), 90+5. Van Bronckhorst (2x geel
Opstelling Portugal: Ricardo; Miguel, Fernando Meira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente; Costinha, Maniche; Figo (84. Tiago), Deco, Cristiano Ronaldo (34. Simão); Pauleta (46. Petit).
Opstelling Nederland: Van der Sar; Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen (56. Van der Vaart), Van Bronckhorst; Van Bommel (67. Heitinga), Sneijder, Cocu (84. Vennegoor of Hesselink); Van Persie, Kuijt, Robben. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.