Aftellen naar WK 2018: tegenstanders Oranje lopen rood aan

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 44 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: tegenstanders Oranje lopen rood aan

Op 25 april 1944 zag Julio César Montero Castillo het levenslicht. De Uruguayaanse verdediger nam deel aan de WK's van 1970 en 1974 en is de vader van Paolo Montero, die jarenlang een baken in de Juventus-defensie was en het als spijkerharde verdediger niet van een vreemde had.

Montero senior was immers nietsontziend en kon heel slecht tegen zijn verlies. Misschien verklaart dat zijn overtreding op Rob Rensenbrink tijdens het WK-duel tussen Nederland en Uruguay in 1974. Oranje koesterde al een 1-0 voorsprong en speelde de trotse Uruguayanen helemaal weg toen Montero over de schreef ging. Met een man meer was er helemaal niets te beginnen voor de Zuid-Amerikanen, die met een 2-0 nederlaag afdropen.

In totaal kregen acht spelers op het hoogste mondiale podium een rode kaart tegen Oranje. Nog op het WK 1974 moest ook de Braziliaan Luis Pereira inrukken wegens een extreem zware overtreding op Johan Neeskens.

De rode kaart van Luis Pereira is aan het einde van dit fragment te zien:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het is één keer gebeurd dat een land een WK-duel met Nederland met negen man beëindigde als gevolg van twee rode kaarten. Uiteraard doelen we op het duel met Portugal in de achtste finale van het WK 2006. De ploeg van een nog jonge Cristiano Ronaldo zag Deco (foto) en Costinha afhaken. Bij Oranje werden Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst van het veld gestuurd in de meest 'rode' WK-wedstrijd ooit.

Rode kaarten tegen Oranje op het WK:

Speler Wedstrijd
Julio César Montero Castillo Nederland - Uruguay (1974)
Luis Pereira Nederland - Brazilië (1974)
Rudi Völler Nederland - West-Duitsland (1990)
Ramon Ramírez Nederland - Mexico (1998)
Ariel Ortega Nederland - Argentinië (1998)
Costinha Nederland - Portugal (2006)
Deco Nederland - Portugal (2006)
Felipe Melo Nederland - Brazilië (2010)

QUIZVRAAG: Welke drie Nederlanders krijgen ooit tijdens een WK-kwalificatieduel een rode kaart?

ANTWOORD QUIZVRAAG 30 APRIL: Frankrijk verloor de WK-finale van 2006 zoals gezegd na penalty's. Op wiens naam kwam de fatale misser in de strafschoppenserie? David Trezeguet.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.