Advocaat nieuwe bondscoach Oranje, woensdag presentatie

Reacties

Dick Advocaat is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige Hagenaar volgt de eind maart ontslagen Danny Blind op. Woensdag zal de aanstelling officieel bevestigd worden door de KNVB.

Advocaat nieuwe bondscoach Oranje, woensdag presentatie

Voor Advocaat wordt het al zijn derde periode als eindverantwoordelijke bij Oranje. Eerder was de oud-prof tussen 1992 en 1994 en tussen 2002 en 2004 de keuzeheer. Met Advocaat aan het roer bereikte Oranje de kwartfinale op het WK 1994 en de halve eindstrijd op het EK 2004.

Technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB sprak ook met Henk ten Cate voor de vacante functie. De trainer van Al-Jazira besloot zelf de onderhandelingen te beëindigen, nadat het plotseling duidelijk werd dat er twijfels waren binnen de KNVB over het nieuw af te sluiten dienstverband. Eerder lieten Louis van Gaal, Frank de Boer en Ronald Koeman weten geen interesse te hebben in de baan.

Momenteel is Advocaat nog werkzaam bij Fenerbahçe. Voorafgaand aan zijn periode in Turkije fungeerde de Hagenaar nog als een van de assistenten van Blind. Door een clausule in zijn contract met de KNVB kon Advocaat afgelopen zomer overstappen naar Istanbul.

Oranje komt dit interlandseizoen nog drie keer in actie. De oefeninterlands tegen Marokko (31 mei, in Agadir) en Ivoorkust (4 juni, Rotterdam) worden gespeeld in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg op 9 juni in De Kuip. Nederland bezet halverwege de WK-voorronde de teleurstellende vierde plaats in Groep A en kan zich eigenlijk geen puntenverlies meer permitteren in The Road to Russia. De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de mondiale eindronde, de acht beste van de negen nummers twee nemen deel aan de play-offs. In dit toetje worden de laatste vier Europese WK-tickets verdeeld.

Met zijn 69 jaar wordt Advocaat de oudste bondscoach in de 112-jarige historie van Oranje. De Hagenaar scherpt het record van Guus Hiddink aan. Advocaat fungeerde al tijdens 55 interlands als bondscoach van het Nederlands elftal, waarmee hij alleen Bob Glendenning (87 interlands) voor zich moet dulden. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.