Ten Cate was bondscoach, toen weer niet en houdt de eer aan zichzelf

Reacties

Henk ten Cate was de nieuwe bondscoach van Oranje. Maandagavond laat vertelde Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, dat hij de opvolger zou worden van de ontslagen Danny Blind. Maar Ten Cate besloot dinsdagavond zelf de onderhandelingen te beëindigen, nadat het plotseling duidelijk werd dat er twijfels waren binnen de KNVB over het nieuw af te sluiten dienstverband.

Ten Cate was bondscoach, toen weer niet en houdt de eer aan zichzelf

'De baan van bondscoach van het Nederlands elftal is mij maandagavond toegezegd', reageert Ten Cate. 'Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen. Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes. Ik geloof heilig dat Oranje voldoende kwaliteit heeft zich te kwalificeren voor het WK in Rusland. Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte voetbalexperts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken. Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach en hoop dat het Oranje heel erg goed gaat.'

Ten Cate reageert chique en volwassen op de voor hem ongetwijfeld teleurstellende gang van zaken. Hij concentreert zich nu volledig op het kampioenschap dat hij zaterdag hoopt binnen te halen met zijn club Al Jazira, een topprestatie die in de Emiraten een klein wonder wordt genoemd (zie de VI van deze week).

Uit het feit dat hij geen bondscoach wordt, kan nu wel worden geconcludeerd dat technisch directeur Van Breukelen klaarblijkelijk onder druk is gezet binnen de KNVB voor Dick Advocaat te kiezen. Want waarom eerst Ten Cate wel en daarna toch weer niet? Vraag is nu ook hoe Van Breukelen de op handen zijnde aanstelling van Advocaat gaat verklaren. Die was dus duidelijk geen eerste keus. Wil Advocaat daardoor zelf nog wel aan de slag? De zoektocht naar een nieuwe bondscoach is verworden tot een totale mislukking, met als belangrijkste conclusie dat de td van de KNVB niet autonoom kan werken en zich laat beïnvloeden door anderen op posities die niets met voetbal te maken hebben. Van Breukelen is zo langzamerhand onhoudbaar geworden in zijn functie als technische baas en met hem zij die leiding geven. De KNVB staat zo symbool voor de deplorabele stand van het Nederlandse voetbal.

'Wil Advocaat nog wel in dit wespennest stappen?'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.