Advocaat knipoogt na grootste Feyenoord-zege: 'Tranen van vreugde'

Dick Advocaat heeft genoten van het spel van zijn ploeg in de klinkende overwinning op Willem II zondagmiddag (5-0). Het was zijn grootste overwinning als trainer van Feyenoord.

Feyenoord
Feyenoord
5 - 0
Willem II
Willem II

Voor Advocaat was het duel met Willem II bijzonder, omdat bij de Tilburgers zijn voormalig assistent Zeljko Petrovic langs de lijn stond. De Kleine Generaal koestert warme herinneringen aan de avonturen die hij met Petrovic meemaakte en waakte vooraf voor de tranen. 'Ik heb Foppe de Haan gisteren eigenlijk om niets emotioneel zien worden en dat heb ik zelf ook een beetje. Dus ik moet een beetje oppassen als het hierover gaat', lachte Advocaat bij ESPN.

Na de wedstrijd werd hij er uiteraard naar gevraagd. 'Het zijn tranen van vreugde geworden', zei Advocaat met een knipoog. 'Ik ben blij met hoe we de tweede helft gespeeld hebben. De vreugde die van het elftal af straalde heb ik een tijd niet gezien, dat geeft echt een goed gevoel. We hebben als team goed gespeeld en zelfs na de 5-0 zag je nog het plezier en de dreiging om die zesde goal te maken. Ik vond het leuk om naar te kijken.'

Het verschil tussen de eerste en tweede helft was groot, zag ook Advocaat. 'Maar gelukkig hadden de spelers dat zelf ook in de gaten. We hadden natuurlijk een beetje geluk met die eerste goal, zo vlak voor rust. In de kleedkamer zeiden de jongens zelf al: Zo kunnen we niet doorgaan in de tweede helft. Daar hadden ze natuurlijk gelijk in. En dus zijn we iets vroeger druk gaan zetten als team, want we liepen iets te veel naar achter', blikt de trainer terug.

De ruime voorsprong bood Advocaat de kans om onder anderen Róbert Bozeník en Orkun Kökçü speelminuten te geven. Of zij kans maken op een basisplaats wilde de oefenmeester niet prijsgeven. 'Orrie zou alweer negentig minuten kunnen spelen, Bozenik waarschijnlijk nog niet. We moeten per wedstrijd kijken wat we nodig hebben. Deze groep heeft zes punten gehaald in twee wedstrijden en acht keer gescoord, dus waar hebben we het over?'