Advocaat: 'Ik heb genoten van de eerste helft'

Dick Advocaat is blij met de 'broodnodige' overwinning van AZ op FC Groningen. 'We hebben via een aantal prachtige aanvallen kansen gecreëerd en goede doelpunten gemaakt. Het was een terechte overwinning.'

De coach was vooral tevreden over de eerste helft. 'Er was veel beweging, we hebben goed gevoetbald. Het was genieten. We voetbalden heel erg aanvallend en hebben weinig weggegeven. We waren heel scherp', vertelde Advocaat aan de NOS.

'De tweede helft was minder spectaculair, maar zo spelen als in de eerste helft, dat kun je niet nog een keer doen na rust. Maar we hebben het goed uitgespeeld, nog een paar kansjes gecreëerd. We hebben de wedstrijd gecontroleerd', was hij tevreden. 'Maar het moest ook wel. We moesten winnen om de aansluiting te houden. We konden niet verslappen, dat heb ik ook gezegd. Er lag dus een bepaalde druk bij de spelers. Maar dat hebben ze goed laten zien.'

Gudelj
Een sleutelrol was er weggelegd voor Nemanja Gudelj (foto onder), die de hele AZ-productie voor zijn rekening nam. 'Hij speelde geweldig en maakte twee mooie goals', aldus Advocaat over zijn middenvelder. Gudelj vertelde dat Advocaat hem geprikkeld had. 'Dat klopt', gaf de trainer toe. 'Een aanvallende middenvelder moet er in een seizoen zo'n tien doelpunten inschieten. Dat heb ik hem gezegd, dat heeft hij goed opgepikt.'

Gudelj zelf was ook blij met zijn treffers. 'Dat zat me wel een beetje dwars. Ik bleef dit seizoen op één treffer steken. Ik moet zeker meer scoren. Dus ik ben er blij mee.' De middenvelder vertelde desgevraagd dat hij zijn tweede treffer, een volley, mooier vond dan de eerste. 'Op de training maak ik wel eens vaker zulke goals. Maar nog nooit in de wedstrijd. Nu kwam de bal goed voor en raak ik hem goed en was het een mooi doelpunt.'

Van de Looi
'We begonnen niet goed, terwijl we precies wisten wat er ging gebeuren. Bij ons waren te weinig spelers er klaar voor', vertelde FC Groningen-trainer Erwin van de Looi, die zijn ploeg na zeventien minuten al op een 2-0 achterstand zag staan. 'Het gif waarmee Gudelj die goal wilde maken en de manier hoe wij die bal weg willen werken, dat was tekenend voor het begin van de wedstrijd.'

Toch gaf Van de Looi de Alkmaarders de nodige credits. 'AZ deed het uitstekend, de hele wedstrijd. Als je ziet hoe hun aanvallers ons storen, dan wordt het lastig om er doorheen te komen.'

Gudelj was het met Advocaat eens dat hij meer moet scoren.