ADO bezegelt zege in Almere met goal van eigen helft

ADO Den Haag heeft zondag een overwinning geboekt bij Almere City. ADO kwam in de eerste helft op een 1-2 voorsprong en breidde die in de slotfase met één doelpunt uit.

In dit overzicht volgen we alle ontwikkelingen uit de veertiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie.
Almere City FC
1 - 3
ADO Den Haag

ADO Den Haag, dat midden in een overnameproces zit, kwam in Almere al vroeg op achterstand. Lance Duivesteijn kon op aangeven van Jonas Arweiler de bal binnenwerken. Nog voor rust stelde de ploeg uit de Hofstad orde op zaken. Sem Steijn maakte tien minuten voor rust de gelijkmaker en vijf minuten later zorgde Thomas Verheydt zelfs voor de voorsprong.

In de tweede helft bleef de 1-2 voorsprong lang op het scorebord staan. In de extra tijd maakte Vicente Besuijen er nog wel 1-3 van. Hij deed dat op bijzondere wijze. Vanwege een alles-of-niets-poging van de thuisploeg kon hij de bal vanaf eigen helft in een leeg doel schuiven (zie tweet).

ADO klimt door de overwinning een flink aantal plaatsen: van de veertiende naar de achtste plaats. Het Almere City van Gertjan Verbeek blijft onderin bungelen en staat achttiende.

Telstar
Telstar
2 - 5
Excelsior
Excelsior

De komst van Dallinga is een gouden zet gebleken voor Excelsior, want de van FC Groningen afkomstige spits scoorde tot zaterdagmiddag twaalf keer in dertien competitieduels. Op bezoek bij FC Den Bosch scoorde hij begin september liefst vier keer. Dallinga moest voorafgaand aan het bezoek aan Telstar alleen Robert Mühren voor zich dulden op de topscorersranglijst. In het BUKO Stadion schoot de spits echter weer uit zijn slof.

Cas Dijkstra had Telstar na tien minuten nog wel aan de leiding gebracht, maar nog voor rust had Excelsior die achterstand omgebogen in een 1-3 voorsprong. Of eigenlijk had Dallinga dat gedaan, want de spits maakte alle doelpunten. Vier minuten na rust scoorde Dallinga opnieuw, waardoor hij nu op zestien doelpunten staat in veertien wedstrijden. Daarmee heeft Dallinga in zijn eentje meer gescoord dan Helmond Sport (14), VVV-Venlo (15) en Jong AZ (12).

Mühren kroonde zich vorig seizoen tot de meest trefzekere Eerste Divisie-speler van de eeuw door zijn 38 doelpunten namens SC Cambuur, maar als Dallinga zo doorgaat zal hij eindigen op 43 doelpunten. Slechts één speler was in ooit vaker trefzeker op het tweede niveau. Dat was Joop Schuman, die in het seizoen 1961/62 liefst 44 scoorde namens SC Heracles. En dan te bedenken dat de competitie destijds uit achttien clubs bestond.

Rein Smit maakte er kort voor tijd nog 2-5 van, maar daar bleef het bij in Velsen. Excelsior boekte zijn negende overwinning van het seizoen en staat nu weer tweede met drie punten achterstand op koploper FC Volendam. Telstar bezet de zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 2
FC Emmen
FC Emmen

FC Volendam zat na 25 minuten op rozen. Daryl van Mieghem opende met een schitterende vrije trap de score en Robert Mühren tekende na een goede actie van Boy Deul voor de 2-0. Sinds Mühren weer in de Keuken Kampioen Divisie speelt, is hij in tachtig wedstrijden bij exact honderd doelpunten direct betrokken geweest, blijkt uit de statistieken van Opta. Jeredy Hilterman bracht de spanning na 33 minuten terug in de wedstrijd door de bal in de kruising te tikken. In de slotfase bezorgde Hilterman FC Emmen een punt door een strafschop te benutten. Diep in blessuretijd redde doelman Michael Brouwer nog stijlvol op een inzet van Van Mieghem.

FC Den Bosch
2 - 1
De Graafschap

De Graafschap liep tegen zijn eerste competitienederlaag sinds 10 september aan. Het team uit Doetinchem kwam nog wel op voorsprong via Jeffrey Fortes, maar FC Den Bosch knokte zich al gauw terug. Roy Kuijpers trapte in eerste instantie naast de bal, maar was in tweede instantie wel trefzeker: 1-1. De bezoekers kregen hierna kansen via onder anderen Devin Haen, maar het was Den Bosch dat scoorde. Soufyan Ahannach schoof de bal voorbij Hidde Jurjus en besliste daarmee de wedstrijd.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Jong Ajax kreeg De Koel binnen vier minuten stil. Kenneth Taylor knalde na een snelle uitbraak raak in de linkerhoek. De Amsterdammers namen die voorsprong mee de kleedkamer in en na tien minuten in de tweede helft kwam VVV-Venlo langszij via een kopbal van Mitchel van Rooijen. Via Naci Ünüvar en een rake strafschop van Danilo stelde Jong Ajax hierna orde op zaken. In de slotfase pakte Devyne Rensch nog rood: hij kreeg zijn eerste gele kaart na een overtreding op Brian Koglin en moest inrukken nadat hij een halve minuut later de bal weg schoot toen de scheidsrechter nog bezig was met de administratie.

Jong FC Utrecht
0 - 6
FC Eindhoven

FC Eindhoven liet vrijdag weinig heel van de beloften van FC Utrecht. De bezoekers keken bij rust al tegen een 0-4 voorsprong aan. Mawouna Amevor opende met een kopbal na een hoekschop de score en een paar minuten later knikte Jort van der Sande raak. Brian De Keersmaecker schoot op schitterende wijze de derde treffer tegen de touwen en Van der Sande bepaalde met zijn tweede de ruststand op 0-4. Jong FC Utrecht kwam behoorlijk uit de kleedkamer, maar liep toch nog twee keer in het Brabantse mes. Jasper Dahlhaus maakte er 0-5 van en uit een rebound tekende Valentino Vermeulen voor de 0-6.

Helmond Sport
0 - 3
Roda JC Kerkrade

Zonder zich overmatig in te spannen voegde Roda JC Kerkrade drie punten toe aan het totaal. Richard Jensen schoot raak na een hoekschop en Xian Emmers verdubbelde na voorbereidend werk van Dylan Vente de marge. Vier minuten na rust maakte Bryan Limbombe een einde aan het sprankje hoop dat Helmond Sport wellicht nog koesterde. Onder anderen Patrick Pflücke en Limbombe kregen hierna nog kansen op een vierde treffer.

FC Dordrecht
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

NAC Breda blijft een uiterst wisselvallig seizoen spelen. De Brabanders hoopten tegen FC Dordrecht de derde zege op rij te boeken, maar kwamen van een koude kermis thuis. Via Boris van Schuppen en Kaj de Rooij kreeg NAC in de eerste helft kansen om op voorsprong te komen, maar doelman Liam Bossin liet zich niet verschalken. Een paar minuten na rust kopte Nikolas Agrafiotis de thuisploeg op voorsprong. Yassine Azzagari leek NAC vervolgens aan een punt te helpen, maar een opnieuw scorende Agrafiotis zorgde ervoor dat de drie punten in Dordrecht bleven.