Achttienjarige Bannis zorgt in Emmen voor late bevrijding Feyenoord

Reacties

Feyenoord heeft zondag in een waar spektakelstuk in de allerlaatste seconde nog een zege afgedwongen bij FC Emmen. Jongeling Naoufal Bannis was de gevierde man bij de Rotterdammers, die zo tien Emmenaren toch nog op de knieën kregen. En daarmee voorkwam de achttienjarige vervanger van Steven Berghuis een nieuw Feyenoord-echec.

Achttienjarige Bannis zorgt in Emmen voor late bevrijding Feyenoord
© Pro Shots
FC Emmen
FC Emmen
2 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Drie dagen na het penalty-drama tegen Wolfsberger AC beleefden de Rotterdammers in Emmen immers ook een frustrerende start. De Oostenrijkers gingen donderdag met een 1-4 zege weg uit De Kuip en hadden dat vooral te danken aan drie veel te gemakkelijk gegeven strafschoppen. Feyenoord-coach Dick Advocaat had vooraf in Emmen nog uitgesproken blij te zijn met arbiter Björn Kuipers in plaats van 'een of andere Serviër', waarmee hij bij FOX Sports verwees naar Europa League-boosdoener Srdjan Jovanovic.

Toch kon ook Kuipers in de derde minuut niets anders toen het weer misging voor Feyenoord. Doelman Nick Marsman, die Justin Bijlow onder de lat verving, torpedeerde Michael de Leeuw. Even daarvoor had Uros Spajic zich in het persoonlijke duel wel heel simpel laten ringeloren door de Emmen-spits. Emmen-aanvoerder Anco Jansen had aan VI nog laten weten niet op strafschoppen geoefend te hebben (zie video) en had dat klaarblijkelijk ook niet nodig. Hij schoot raak.

'Voor wedstrijd tegen Feyenoord niet extra op strafschoppen getraind'

Feyenoord had even nodig om van de schrik te bekomen, maar meldde zich vervolgens al snel voor het Emmen-doel. Niet voor het laatst deze middag zou een grote kans om zeep geholpen worden. Jens Toornstra schoot de bal op de vuisten van goalie Felix Wiedwald.

Berghuis
Ook na die kans was het voor Feyenoord nog niet gedaan met de tegenvallers. Bij een combinatie met Mark Diemers kreeg Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis een flinke tik van Nick Bakker. De belangrijkste man van Feyenoord kon niet verder en werd vervangen door Bannis, over wie Advocaat vrijdag nog zei dat hij het op de training mocht laten zien. Nu moest de jonge aanvaller dus aan de bak voor het grote werk.

Met Bannis op het veld was het met het spektakel in de eerste helft nog lang niet gedaan. In de 36ste minuut kreeg Jansen immers een rode kaart. Hij ging met zijn voet over de bal heen en raakte Diemers op zijn scheenbeen en voet. Kuipers was onverbiddelijk, zoals hij dat ook was toen hij voor Feyenoord eens naar de juiste stip wees. Miguel Araujo hield Bannis wel heel opzichtig vast. Omdat Berghuis al van het veld was, voltrok Diemers het vonnis: 1-1.

Schitterend
Op dat moment waren er nog vijf minuten te spelen voor rust. Beide ploegen zouden nog een keer scoren. Eerst zette De Leeuw Emmen op schitterende wijze weer op voorsprong. Hij nam de bal op zijn borst aan en verraste Marsman met een fantastische knal. Lang van die treffer kon Emmen niet genieten, want Toornstra benutte op slag van rust zijn kans wel. Hij schoot, nadat Kuipers voordeel had gegeven toen de bal tegen hem aan kwam, tegendraads raak: 2-2. Daarmee was er toch echt een einde gekomen aan de spectaculaire eerste helft.

Na rust was Feyenoord al snel gevaarlijk. Luciano Narsingh knalde bij een zeer grote kans de bal tegen de lat. Het leidde tot afgrijzen van Advocaat en dat zou niet voor het laatst zijn. Tegen tien Emmenaren drong Feyenoord continu aan, maar was de uitkomst steeds hetzelfde: een gemiste kans. Bannis schoot al vallend naast, Bryan Linssen had het vizier niet op scherp staan en ook een kopbal van Bart Nieuwkoop in zeer kansrijke positie leidde lang niet tot de zo gewenste winnende goal.

De stortvloed aan gemiste kansen noopte Advocaat zelfs tot een noodplan. Met Eric Botteghin als stormram moest Feyenoord het derde competitieduel op rij zonder zege (er werd gelijkgespeeld tegen Sparta en RKC) zien te voorkomen. Dat lukte uiteindelijk nog toen niemand het meer verwacht had. Bannis kopte in de slotseconde een voorzet van Lutsharel Geertruida binnen en bezorgde Feyenoord met zijn eerste Eredivisie-goal zo het volle pond. Wederom sloeg Feyenoord dus in extremis toe in Emmen, vorig seizoen was dat nog gebeurd via Toornstra. Danzij een asssit van Bannis werd het toen 3-3.

Met de entree van Berghuis in de toch al overvolle ziekenboeg zijn er voor Advocaat in aanloop naar het Europa League-duel van donderdag tegen CSKA Moskou evenwel toch nog genoeg zorgen. Al was de ervaren coach daar kort na de winnende goal van Bannis even niet mee bezig. Hij rende met zijn armen omhoog langs de lijn. Feyenoord had een nieuwe zeperd voorkomen. Voor Emmen waren de druiven zuur.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 1
CSKA Moskou
CSKA Moskou
Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer FC Emmen
Meer over FC Emmen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.