Achtbaan Lobotka: niet goed genoeg voor Ajax, nu voor miljoenen richting Napoli

Reacties

Ergens in de komende weken stijgt waarschijnlijk gejuich op in Galicië. Celta de Vigo en Napoli naderen volgens de Spaanse en Italiaanse media een akkoord over de transfer van Stanislav Lobotka naar laatstgenoemde club. Maandag zaten beide clubs opnieuw met elkaar om tafel.

Achtbaan Lobotka: niet goed genoeg voor Ajax, nu voor miljoenen richting Napoli
© Pro Shots

Het gesprek in Madrid zou in goede harmonie zijn verlopen, maar er is nog wel sprake van een verschil tussen vraag en aanbod. Celta de Vigo heeft de beoogde prijs voor de 25-jarige Lobotka inmiddels laten zakken van 25 miljoen euro naar twintig miljoen euro, terwijl Napoli zijn initiële bod van vijftien miljoen heeft opgerekt naar zestien miljoen euro plus nog eens twee miljoen aan bonussen. De verwachting is dat beide partijen elkaar ergens in het midden ontmoeten.

Dat Napoli - een club die dit jaar net buiten de toptwintig viel van clubs met de grootste omzet in de Deloitte Football Money League – zich heeft gestort op de komst van Lobotka zag een paar jaar geleden niemand aankomen. Toen vertrok de Slowaak nog gedesillusioneerd uit Amsterdam na een verblijf van één jaar als huurling bij Ajax.

Minuten bij de beloften
Ajax kwam uit bij Lobotka door zijn sterke spel voor AS Trencín, de Slowaakse club van Tscheu La Ling waarmee de Amsterdammers al langer een samenwerkingsverband onderhielden. Eenmaal in Nederland sloot de middenvelder aan bij het beloftenelftal, dat voor het eerst ging meespelen in de Eerste Divisie. Onder trainer Fons Groenendijk speelde Lobotka in totaal dertig wedstrijden.

In de slotweken van het seizoen dacht Ajax wel na over Lobotka's aanblijven, maar bleef een akkoord met AS Trencín uit. Zonder ook maar één duel in de Eredivisie achter zijn naam vertrok hij voor een half miljoen euro richting Denemarken, waar hij zich herpakte bij FC Nordsjaelland. Een transfer naar Celta de Vigo volgde en daar borduurde de Slowaak voort op zijn goede prestaties in Denemarken.

Bij binnenkomst memoreerde Lobotka zijn tijd in Nederland. 'De spelers en trainers hier zijn zeer vriendelijk, ik voelde dat ze me echt wilden helpen. Dat verbaasde me, want bij Ajax heb ik het op die manier niet ervaren', zei de middenvelder.

Zijn eerste jaar in Vigo verliep indrukwekkend, daarna is het met vallen en opstaan gegaan. Een transfer naar de Serie A is echter dichterbij dan ooit. Vorig jaar toonde Internazionale al even belangstelling, maar Napoli is nu heel serieus voor Lobotka. De Italianen zijn in eigen land kansloos voor een topklassering en hebben trainer Carlo Ancelotti vervangen door Gennaro Gattuso, maar zijn nog wel van de partij in het Champions League-toernooi.

Marek Hamsik (onderste rij, tweede van links) zou een aandeel hebben in de naderende transfer van Stanislav Lobotka (onderste rij, uiterst rechts) naar Napoli.
© Pro Shots
Marek Hamsik (onderste rij, tweede van links) zou een aandeel hebben in de naderende transfer van Stanislav Lobotka (onderste rij, uiterst rechts) naar Napoli.

Lobotka, die op het punt staat voor de eerste keer vader te worden, wacht zijn volgende stap rustig af. Op Instagram heten de fans van Napoli hem al massaal welkom in hun stad, maar aan de onderhandelingstafel wordt nog even doorvergaderd.

Van een afstandje kijkt zijn landgenoot Marek Hamsik overigens geïnteresseerd mee. Hij was het, schrijven de Italiaanse media, die Napoli attent maakte op de ontwikkeling van zijn landgenoot in Spanje en diens belofte voor de toekomst. Hamsik overtuigde Lobotka er zelf ook al van dat de stap naar Napels perfect in zijn loopbaan zou passen.

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
5
AS Roma
38
21
7
10
77-51
+26
70
6
AC Milan
38
19
9
10
63-46
+17
66
7
Napoli
38
18
8
12
61-50
+11
62
8
Sassuolo
38
14
9
15
69-63
+6
51
9
Hellas Verona
38
12
13
13
47-51
-4
49
10
Fiorentina
38
12
13
13
51-48
+3
49
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.