AA Gent heeft nieuwe methode om biergooiers te identificeren

Reacties

Een wereldprimeur voor AA Gent. De Belgische topclub gaat hun stadion, de Ghelamco Arena, over op een nieuw soort bekertjes om drankjes in te verkopen in het stadion. De bekers zijn bovendien uitgerust met chiptechnologie.

AA Gent heeft nieuwe methode om biergooiers te identificeren
© Pro Shots

Nieuwe wetgeving in België verbiedt wegwerpplastic vanaf 15 juni, dus per volgend seizoen moet niet alleen Gent, maar ook alle andere Belgische profclubs een alternatief verzinnen voor de plastic bekers die in België en ook in Nederland de normaalste zaak van de wereld zijn – en waarvan er na afloop van wedstrijden vaak talloze uitgestrooid liggen in en rond stadions.

AA Gent kiest voor 'Smartcups', een technologie van de lokale start-up Goodless Smart Group. Dat zijn herbruikbare bekers, en in de bodem zit een chip. Supporters betalen naast hun drankje ook een borg van anderhalve euro voor de beker, en nadat ze de beker in de daarvoor bedoelde bak hebben teruggegooid wordt die borgsom meteen teruggestort op de kaart waarmee betaald is. De supporters van De Buffalo's – stevige drinkers klaarblijkelijk – zouden daardoor in een seizoen een miljoen plastic bekertjes uitsparen.

De chip heeft een tweede functie: biergooiers kunnen voortaan gepakt worden, legt mede-oprichter Rudi De Kerpel uit. 'Het zal gedaan zijn met bier gooien naar spelers op het veld, want via die chip weten we de daders te vinden', aldus De Kerpel in de Vlaamse krant De Tijd. De chip is tenslotte gekoppeld aan een betaalkaart, waarmee de club precies weet wie welk bekertje gekocht heeft.

Bekijk hier al onze video's
Meer Pro League
Meer over Pro League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.