Weerzien met Tuchel, Nederlandse opponenten in crisis

Reacties

De negende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Weerzien met Tuchel, Nederlandse opponenten in crisis

Zeven punten, zo groot bedraagt de voorsprong van Bayern München op de eerste achtervolger, Borussia Dortmund. Na acht speelronden Bundesliga lijkt alles bij het oude.

Dat is een flinke tegenvaller voor BVB, dat onder de nieuwe hoofdtrainer Thomas Tuchel (foto) het seizoen nog zo sensationeel was gestart. Een gedetailleerde werkwijze en offensief voetbal leverden een vergelijking op met het Jürgen Klopp-tijdperk.

Maar na elf opeenvolgende zeges in officieel verband, draait de Dortmunder voetbalmachine ineens stroef. Waarbij het laatste competitieduel, de 5-1 nederlaag bij Bayern München, de definitieve ontnuchtering betekende. Reden voor de Duitse media de rol van supervedette Marco Reus ter discussie te stellen. Wordt de aanvallende middenvelder door trainer Tuchel wel op de juiste manier gebruikt?

Ook de hoofdcoach zelf stond de voorbije dagen op de voorpagina's. En dan vooral vanwege de uitwedstrijd van vanavond tegen FSV Mainz 05, de club waar Tuchel tot de zomer van 2014 vijf jaar uitstekend werk heeft geleverd. Mainz-preses Harald Strutz vond het deze week nog nodig in te gaan op het vertrek van de gewezen trainerskroonprins. Ondanks een nog één seizoen doorlopende verbintenis stapte hij in 2014 op voor een sabbatical. 'De manier waarop het gegaan is, vond ik respectloos', aldus Strutz.

Ook voor Bruno Labbadia, coach van Hamburger SV wordt het een weerzien met oude bekenden. Die Rothosen fungeren zaterdag als gastheer van Bayer Leverkusen, de club namens wie Labbadia in 2008 in de Bundesliga debuteerde als hoofdtrainer.

Het Duitse voetbal was de voorbije weken in de ban van spectaculaire ontwikkelingen op trainersfront. Eerst de benoeming van Tuchels voorganger Jürgen Klopp tot manager van Liverpool. Vervolgens debuteerde voormalig Bayern- en Gladbach-vedette Stefan Effenberg met zijn aanstelling bij tweedeklasser SC Paderborn als hoofdtrainer.

Oude clubs Stevens
Huub Stevens, trainer in ruste, is deze week geraadpleegd voor de voorbeschouwing van het affiche Schalke 04-Hertha BSC. Voor twee van zijn vroegere werkgevers is de Limburger mild. Schalke – waar hij tegenwoordig als adviseur optreedt – voert eindelijk helder beleid; en Hertha BSC moet in staat zijn eindelijk weer eens Europa League-voetbal te halen. Dat geldt niet voor VfB Stuttgart, de formatie die Stevens twee jaargangen op rij voor degradatie heeft behoed. Met slechts vier punten staat de Zuid-Duitse formatie onderaan in de Bundesliga.

Stevens' met veel bombarie gepresenteerde opvolger Alexander Zorniger moet nu al vrezen voor zijn baan; technisch directeur Robin Dutt heeft zich publiekelijk maar weer achter zijn hoofdtrainer geschaard… Iemand anders die in Stuttgart evenmin zeker is van zijn plaats is keeper Przemyslaw Tyton. Het laatste competitieduel bij 1899 Hoffenheim (2-2) werd de ex-doelman van Roda JC en PSV uitgefloten door de eigen aanhang; bij beide tegentreffers ging Tyton niet vrijuit. Derde keeper, Onder-21 international Odisseas Vlachodimos, mag op een basisplaats hopen. De afgelopen zomer van Borussia Dortmund overgekomen Mitchell Langerak kwam vanwege een blessure nog niet in actie.

Crisis
De voorbije dagen hadden de Duitse media ook veel aandacht voor het demasqué van Oranje. De discussie over de fysieke en mentale weerbaarheid zal dezer dagen opnieuw oplaaien als VfL Wolfsburg en FC Augsburg het in Europees verband opnemen tegen een Nederlandse opponent. Wolfsburg, zaterdag de tegenstander van 1899 Hoffenhem en woensdag gastheer van PSV in de Champions League, bevindt zich in een crisis. Vanwege vier duels op rij zonder overwinning plus het beruchte en almaar uitdijende Volkswagenschandaal. 'Uit de laatste ontwikkelingen blijkt dat we nog niet zo constant presteren als zou moeten', refereert trainer Dieter Hecking aan Wolfsburgs status als vice-kampioen van de Bundesliga.

AZ ontvangt donderdag in de Europa League evenmin een ploeg die blaakt van het vertrouwen. FC Augsburg boekte in de Bundesliga pas één zege. Voor de ploeg van captain Paul Verhaegh wordt het thuisduel met het gepromoveerde Darmstadt 98 een zeer belangrijke. 'Het heeft ons in de eerste wedstrijden vooral aan effectiviteit ontbroken', aldus de Nederlander eerder deze week in VI.

Programma
FSV Mainz 05 16-10
20:30
Borussia Dortmund
Schalke 04 17-10
15:30
Hertha BSC
VfL Wolfsburg 17-10
15:30
1899 Hoffenheim
Hamburger SV 17-10
15:30
Bayer Leverkusen
FC Augsburg 17-10
15:30
Darmstadt 98
Werder Bremen 17-10
15:30
Bayern München
Eintracht Frankfurt 17-10
18:30
Borussia
Mönchengladbach
1. FC Köln 18-10
15:30
Hannover 96
VfB Stuttgart 18-10
17:30
FC Ingolstadt 04
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.