Transferdagboek 06/01: Sneijder, Shaqiri, Pato en Suso

Reacties

In de afgelopen weken kondigde het zich al aan met de nodige geruchten, maar de transfermarkt is nu dan eindelijk open. VI houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 06/01: Sneijder, Shaqiri, Pato en Suso

Wesley Sneijder houdt de gemoederen behoorlijk bezig in Italië. De spelmaker van Galatasaray wordt veelal in verband gebracht met Juventus. En niet ten onrechte volgens Beppe Marotta. De algemeen directeur van De Oude Dame zegt tegenover Sky Italia namelijk dat de Oranje-international graag terugkeert naar de Serie A. De voormalige middenvelder van Internazionale, Real Madrid en Ajax is volgens Marotta een zeer interessante speler, maar niet tegen elke prijs. 'Galatasaray wil veel geld voor hem. Wij hebben al een goede selectie, dus de nood is niet hoog. Maar als we hem kunnen halen voor een goede prijs, doen we dat direct', zei de Italiaan tot slot.

Liverpool gaat volgens het doorgaans goed ingevoerde Sky Sports een bod uitbrengen op Xherdan Shaqiri. De Zwitserse aanvaller van Bayern München komt in de Allianz Arena amper aan spelen toe. Manager Brendan Rodgers wil de 23-jarige buitenspeler maar wat graag naar Anfield halen, maar moet in dit geval ook rekening houden met Internazionale. De Italiaanse topclub volgt de 41-voudig international ook op de voet.

Alexandre Pato staat volgens diverse Engelse media voor een rentree op de Europese velden. De ooit zo grote belofte uit Brazilië speelde zes seizoenen voor AC Milan, maar wist nooit echt door te breken. De talentvolle aanvaller keerde terug naar zijn geboorteland, waar hij actief was namens Corinthians en São Paulo. Queens Park Rangers gunt de aanvaller een herkansing. De Londenaren vechten tegen degradatie in de Premier League, dus werk aan de winkel voor Pato.

Aanvallende versterking is nabij voor Rafael van der Vaart en consorten. Bestuursvoorzitter Karl Gernandt heeft kenbaar gemaakt dat er geld vrijgemaakt wordt voor aanvallers bij Hamburger SV. En dat is hard nodig. Nummer veertien HSV bivakkeert niet alleen in de onderste regionen, maar is ook de ploeg met de minste doelpunten in de Bundesliga. Pas negen keer wisten Die Rothosen het net te vinden. Ter vergelijking: hekkensluiter SC Freiburg scoorde al zeventien keer. Eenderde van de productie is afkomstig van aanvoerder Van der Vaart. Volgens Sport1 staan de aanvallers Vaclav Kadlec (Eintracht Frankfurt) en Paul-Jose Mpoku (Standard Luik) op het lijstje van HSV.

Suso speelt de komende vier jaar in het shirt van AC Milan. Tenminste, dat zegt zijn zaakwaarnemer Jaime Serra tegenover Milan News. ‘Ik kan bevestigen dat de deal van vier jaar tussen Milan en Suso rond is’, aldus Serra. De 21-jarige Spaanse aanvaller komt in dat geval over van Liverpool. Alleen de grote vraag is wanneer. ‘Of hij in januari al komt? Dat is mogelijk, we zullen zien wat de komende dagen gaat opleveren’, laat zijn belangenbehartiger weten.

Nu de transfermarkt écht geopend is vliegen de geruchten ons bij vlagen werkelijk om de oren. Vooral aan de overkant van de Noordzee is het druk. Engelse media hebben het ene na het andere Breaking News. Zo is Steven Gerrard volgens de BBC dicht bij het ondertekenen van een contract voor achttien maanden met Los Angeles Galaxy. De 34-jarige clubicoon van Liverpool kondigde onlangs aan zijn aflopende contract niet te verlengen en gaat na het seizoen dus waarschijnlijk naar de Verenigde Staten, waar hij in anderhalf jaar 7,5 miljoen euro kan opstrijken.

Dergelijke bedragen zijn ongetwijfeld ook gemoeid met een eventuele transfer van Wilfried Bony. De 26-jarige Ivoriaan sloot het kalenderjaar in de Premier League af als topscorer en kan op interesse van meerdere Engelse topclubs rekenen. Hoewel Manchester City-manager Manuel Pellegrini de komst van Bony onlangs uitsloot door de beperking van Financial Fair Play en het aantal non home grown-spelers (niet zelf opgeleid), melden Sky Sports en BBC dinsdag dat Swansea City onderhandelt met The Citzens over een transfer van minimaal veertig miljoen euro. Twee miljoen daarvan gaat naar Vitesse.

Voor circa twaalf miljoen euro minder kunnen geïnteresseerde clubs terecht bij West Bromwich Albion. Volgens datzelfde Sky Sports prijkt er een prijskaartje van ruim 25 miljoen euro op het voorhoofd van Saido Berahino, die dankzij een sterke eerste seizoenshelft kan rekenen op interesse van onder meer Liverpool en Tottenham Hotspur. De vraag is of het nog van een transfer komt. Manager Tony Pulis zal zo kort na zijn komst niet meteen afstand willen doen van zijn belangrijkste speler in de wetenschap dat The Baggies maar vier punten meer hebben dan hekkensluiter Leicester City en de 21-jarige Berahino al dertien keer scoorde in 24 officiële duels.

Arsenal-aanvallers Yaya Sanogo en Joel Campbell benaderden een dergelijke productie voor hun vorige clubs AJ Auxerre en Olympiakos Piraeus, maar kunnen in het Emirates Stadium niet rekenen op veel speeltijd. Het duo mag daarom op huurbasis vertrekken. Voor Sanogo lonkt een terugkeer naar Frankrijk, nu Girondins Bordeaux-voorzitter Jean-Louis Triaud op de Franse radio heeft verteld dat Sanogo zo goed als zeker speler van Bordeaux is. Campbell kan volgens Marca terug naar Spanje. De 22-jarige Costa Ricaan speelde daar al voor Real Betis. Nu gelden Villarreal en Real Sociedad als mogelijke bestemmingen. Bij Sociedad is David Moyes de manager.

Joel Campbell en Yaya Sanogo konden in de voorbereiding tijdens het oefenduel met Benfica nog lachen, maar lijken inmiddels veroordeeld tot een tijdelijke stap terug.
Joel Campbell en Yaya Sanogo konden in de voorbereiding tijdens het oefenduel met Benfica nog lachen, maar lijken inmiddels veroordeeld tot een tijdelijke stap terug.

In Italië houdt de weigering van Norberto Neto om zijn contract met Fiorentina te verlengen de gemoederen nog altijd bezig. De Toscaanse club stelt in een verklaring op de clubwebsite dat de Braziliaanse doelman de rest van het seizoen op de bank zal zitten. 'Als iemand niet gelooft in het project, dan moet je wel.' Volgens Italiaanse media komt de gedroomde opvolger van Neto uit Duitsland. La Viola zou willen profiteren van de reserverol die Roman Weidenfeller bij Borussia Dortmund heeft. Zolang Mitchell Langerak met Australië actief is op de Azië Cup geldt de eind vorig jaar gepasseerde Duitse international echter weer als de voorlopige nummer 1.

Wojciech Szczesny weet wat Weidenfeller doormaakt. Szczesny is al niet echt onomstreden bij Arsenal, maar de Poolse doelman lijkt zijn krediet verder te hebben verspeeld. Manager Arsène Wenger was allerminst amused met het sigaretje dat Szczesny donderdag opstak in de kleedkamer na het duel met Southampton. De boete (25 duizend euro) en de afwezigheid tegen Hull City zijn de eerste strafmaatregelen, maar de gevolgen kunnen verder strekken. In Engeland worden immers verschillende namen geopperd als vervangers, van Petr Cech van Chelsea tot Loris Karius van FSV Mainz 05.

Ondanks de tegenvallende prestaties wordt van Arsenal echter weinig vuurwerk verwacht deze maand. Wenger geeft er de voorkeur aan over een half jaar zijn selectie te herstructureren. De noodzaak voor een flinke injectie is minder noodzakelijk omdat de ziekenboeg leeg begint te lopen.

Paris Saint-Germain is vanwege de Financial Fair Play beperkt in zijn mogelijkheden deze transferperiode, maar dat weerhoudt de Franse topclub er niet van zich alvast bezig te houden met de volgende periode. Ezequiel Lavezzi maakt zich op voor een afscheid en voor die vacature hebben de Parijzenaren twee opties in Portugal opgeduikeld: Yacine Brahimi (FC Porto) en Nicolás Gaitán (Benfica), die respectievelijk 25 en 35 miljoen euro moeten kosten.

Maar er zijn mogelijk meer vacatures bij PSG. Thiago Motta, die ogenschijnlijk niet de waardering krijgt die hij graag wil, heeft volgens Franse kranten het verzoek ingediend om nu al te mogen vertrekken. Volgens Italiaanse media zijn Manchester United, Real Madrid en AC Milan door deze berichten wakker geworden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.