Transferdagboek 03/07: Dzeko, Ruiz & Van Wolfswinkel

Reacties

In het Transferdagboek houdt VI tot aan het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus dagelijks de stand van zaken bij omtrent de laatste geruchten.

Transferdagboek 03/07: Dzeko, Ruiz & Van Wolfswinkel

Als we Portugese media mogen geloven wil Sporting Lissabon komend seizoen het gat met de rivalen Benfica en FC Porto dichten met een volledige Eredivisie-voorhoede. Dat Zakaria Labyad terugkeert was al bekend, maar ook Ricky van Wolfswinkel is volgens A Bola in beeld bij zijn oude club. De 26-jarige spits vertrok in 2013 voor tien miljoen euro naar Norwich City, maar kon in Engeland nooit aarden. Afgelopen seizoen speelde de ex-speler van Vitesse en FC Utrecht daarom al op huurbasis voor Saint-Étienne. Sporting wil nu voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Want de toch bescheiden vraagprijs van vier à vijf miljoen euro is de nummer drie van Portugal te gortig. Wellicht heeft het te maken met de plannen om behalve Labyad en Van Wolfswinkel met Bryan Ruiz nog een derde voormalige Eredivisie-speler in huis te halen. De Costa Ricaanse ex-speler van FC Twente en PSV wordt al tijden gelinkt aan Sporting, dat hij enkele dagen geleden nog een van zijn opties noemde. Blijkbaar is er schot in de zaak gekomen, want Ruiz zegt nu tegen Record dat de kans groot is dat hij naar het Estadio José Alvalade komt. Fulham is al akkoord met zijn vertrek.

Ruiz biechtte eind vorige maand nog op ook te hopen op een vervolg in de Premier League, waaruit The Cottagers in 2014 degradeerden toen de 29-jarige linkspoot in Eindhoven verbleef. De situatie van Stevan Jovetic bewijst dat ook de hoogste afdeling van Engeland niet voor elke voetballer zaligmakend is. De Montenegrijn had de ijdele hoop te slagen bij Manchester City. Nu lonkt echter een terugkeer naar de Serie A, waar Jovetic naam maakte bij Fiorentina. Met die prestaties in het achterhoofd zou Internazionale-eigenaar Erick Thohir op het vliegtuig zijn gestapt.

Hoewel Jovetic bij City geen voet aan de grond kon krijgen, is de 25-jarige aanvaller aan het eind van komend seizoen nog altijd twintig miljoen euro waard als Inter besluit de beoogde huurdeal om te zetten in een definitieve. Dat zou zomaar eens kunnen gaan gebeuren, want trainer Roberto Mancini vertelde vrijdagavond vooral op zoek te zijn naar aanvallende versterking. 'We zoeken naar spelers die in alle aanvallende rollen uit de voeten kunnen. Als een speler op meerdere posities inzetbaar is, is dat een groot voordeel.'

Behalve Jovetic is ook een andere City-spits in trek in Italië: Edin Dzeko. AS Roma heeft wel oren naar de komst van de 29-jarige spits, zo bevestigt directeur Walter Sabatini. 'Het is nog lang niet zover, maar we proberen hem te halen', zei Sabatini tijdens een voetbalbijeenkomst in Perugia. 'Hij is voor ons de juiste man, maar het wordt een lastig verhaal.' De Giallorossi hebben volgens La Gazzetta dello Sport al een persoonlijk akkoord met de Bosniër, die 4,5 miljoen euro per jaar gaat verdienen. Alleen City werkt niet mee. Dat wil minstens dertig miljoen hebben voor de supersub.

De zon zou zomaar weer eens kunnen doorbreken voor Edin Dzeko en Stevan Jovetic met de interesse van AS Roma en Internazionale.
De zon zou zomaar weer eens kunnen doorbreken voor Edin Dzeko en Stevan Jovetic met de interesse van AS Roma en Internazionale.

Wie denkt dat alleen spitsen zulke bedragen verdienen moet maar eens de loonlijst van Paris Saint-Germain erbij pakken. Volgens Kicker heeft de kampioen van Frankrijk Kevin Trapp immers verleid tot een akkoord door de 24-jarige doelman van Eintracht Frankfurt een jaarsalaris van vijf miljoen te bieden. Struikelblok vormen de gesprekken met de nieuwe club van Luc Castaignos, die naar verluidt negen miljoen zou kunnen ontvangen voor de talentvolle sluitpost. En dat geld gaat volgens Bild worden geherinvesteerd in Roman Weidenfeller, die bij Borussia Dortmund op de wip zit.

De transferzomer is er niet altijd een van manenschijn, rozengeur en miljoenendeals. Veel vaker leidt de begerigste periode van het seizoen tot frustraties. Zo overweegt Fiorentina een rechtszaak aan te spannen tegen Mohamed Salah, nu de Egyptenaar via Twitter heeft laten weten voor een andere Italiaanse club - waarschijnlijk Inter - te kiezen zonder eerst La Viola op de hoogte te stellen. Salah werd het afgelopen halfjaar al verhuurd door Chelsea aan de Florentijnen, die volgens Salahs zaakwaarnemer toen al wisten dat het niet tot een permanente transfer zou komen. De nummer vier van Italië hekelt echter het gebrek aan professionalisme van de 23-jarige vleugelspits.

José Holebas heeft zich op zijn beurt verbaasd over de gang van zaken rond van zijn vermeende transfer naar Watford. AS Roma maakte donderdagavond bekend dat het de Griekse linksback voor 2,5 miljoen euro had verkocht aan de Engelse promovendus, maar Holebas zegt in gesprek met La Gazzetta dello Sport daar helemaal niets van te weten. 'Ze hebben de transfer beklonken zonder mijn medeweten. Ik heb nog helemaal niets ondertekend, ik wil eerst het contract zien. Ik heb ook nooit gezegd dat ik Roma wil verlaten.'

In het geval van Ivan Perisic is het juist wachten op het fiat van VfL Wolfsburg. De Kroatische vleugelspeler is zelf al akkoord met Internazionale, maar de nummer twee van Duitsland werkt volgens Perisic' zaakwaarnemer niet mee. 'De Nerazzurri zouden een welkome bestemming zijn, maar veel hangt af van het prijskaartje dat Wolfsburg om Ivan zijn nek hangt.' Volgens Bild zal Inter vijftien miljoen euro moeten betalen. En Wolfsburg-manager Klaus Allofs zegt zelfs dat de ex-speler van Borussia Dortmund en Club Brugge zijn tot 2017 doorlopende contract kan verlengen en opwaarderen.

In vergelijking met Angel di María is Perisic een koopje. Datzelfde Bild stelt in een groot verhaal dat  het bedrag dat Manchester United voor de Argentijnse vleugelflitser vraagt 'duivels hoog' is. Omdat The Red Devils een jaar geleden zelf nog 75 miljoen overmaakten aan Real Madrid voor Di María, heeft Bayern van directeur Ed Woodward nu te horen gekregen dat het voor minder dan vijftig miljoen geen kans maakt. De totale investering zou van de 27-jarige linkspoot ook een Man van Honderd Miljoen maken. Der Rekordmeister moet hem in vier jaar 52 miljoen salaris betalen.

Speelt Paul Pogba komend seizoen opnieuw aan de zijde van Arturo Vidal, of toch aan die van Lionel Messi?
Speelt Paul Pogba komend seizoen opnieuw aan de zijde van Arturo Vidal, of toch aan die van Lionel Messi?

Het is volgens Bild een flinke brug te ver voor de directie van Bayern. De Italiaanse krant Corriere dello Sport stelt dat Manchester City niet terugdeinst voor dergelijke bedragen. Nu Barcelona heeft ondervonden dat een bod van tachtig miljoen op Paul Pogba niet genoeg is om tot een deal te komen met Juventus, staat City te trappelen om voor honderd miljoen wel zaken te doen. Tot frustratie van Joan Laporta, die later deze maand hoopt opnieuw voorzitter te worden van Barcelona. 'Braida en Soler hebben gefaald, op deze manier kan je niet te werk gaan.'

Laporta had liever gezien dat de beleidsbepalers van Barcelona eerst contact hadden gezocht met Pogba's zaakwaarnemer, Mino Raiola. Dat er nu het gerucht gaat dat Arda Turan vandaag nog de overstap maakt van Atlético Madrid naar de kampioen van Spanje is volgens de oud-preses van de Blaugranas slechts een afleidingsmanoeuvre. Aried Braida houdt echter vol dat de komst van Pogba nog altijd mogelijk is. 'Dit is nog niet het einde. Eerst komen de verkiezingen eraan, daarna is weer van alles mogelijk.'

De mogelijkheden van Barcelona op de transfermarkt zijn dan misschien vrijwel onbegrensd, dat geldt lang niet voor alle clubs. Zo zou Atlético in Nicolás Gaitán de beoogde opvolger van Arda zien. De Argentijnse middenvelder heeft aan AS echter laten weten bij Benfica te blijven. Zijn Belgische naamgenoot Nicolas Lombaerts stelt tegenover Het Nieuwsblad op zijn beurt dat de vermeende toenadering van Sunderland-manager Dick Advocaat, zijn oude trainer bij Zenit Sint-Petersburg, helemaal niet aan de orde is.

Aan de andere kant van de Tyne is het ook nog altijd druk op transfergebied. Na de aanstelling van Steve McClaren als nieuwe eindverantwoordelijke wacht Newcastle United nog altijd op de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen. Diverse Nederlanders werden al genoemd. Of zij komen is nog altijd onduidelijk, maar aan Mario Balotelli heeft McClaren in ieder geval geen behoefte. Liverpool had het eeuwige enfant terrible aangeboden bij The Magpies, maar zonder resultaat. De vraag is welke club nog wel op de weinig productieve Super Mario zit te wachten.

In verschillende Engelse media verscheen een opvallend bericht: niemand minder dan Guus Hiddink is namelijk in beeld bij Leicester City als opvolger van de ontslagen Nigel Pearson. Hoe teleurstellend de prestaties ook waren bij een vorige club of land, de naam van Hiddink komt altijd terug. De ervaren oefenmeester heeft voor deze klus wel concurrentie van Neil Lennon, die in het verleden zeer succesvol was bij Celtic. Hiddink werkte in het verleden voor Chelsea en kent de kracht van de Premier League als geen ander. Maar kiest hij voor de job in Leicester is de doelstelling heel anders. Waar Chelsea vecht om de titel, moeten The Foxes strijden tegen degradatie.

Raakt Ronald Koeman na Morgan Schneiderlin (rechts) ook Toby Alderweireld kwijt, of blijft de Belg behouden voor Southampton?
Raakt Ronald Koeman na Morgan Schneiderlin (rechts) ook Toby Alderweireld kwijt, of blijft de Belg behouden voor Southampton?

Atlético Madrid is volgens Het Nieuwsblad bereid om Toby Alderweireld te laten gaan. 'De hoogste bieder mag hem hebben', aldus het statement van de Spaanse topclub. Dat is goed nieuws voor Tottenham Hotspur en Southampton. Zowel de Londenaren als de club van manager Ronald Koeman zien de Belgische verdediger heel graag komen, maar zullen zoals gezegd wel met een goed bod moeten komen. Southampton liet al weten aan de leiding Atlético dat het bereid is meer te betalen dan de afgesproken acht miljoen als dat nodig is om Alderweireld, die in het afgelopen seizoen nog op huurbasis speelde bij The Saints, uit de handen van Tottenham te houden. Atlético hoopt door deze tweestrijd op een transfersom tussen dertien en vijftien miljoen euro. Ondertussen heeft trainer Diego Simeone de opvolger van de voormalige verdediger van Ajax al in het vizier: Chancel Mbemba van Anderlecht. De Belgische topclub denkt aan een transfersom van tien miljoen euro, een bedrag dat het Duitse Borussia Mönchengladbach in een eerder stadium nog afschrok.

We blijven bij Anderlecht, want in navolging van Mbemba moeten de Belgen ook rekening houden met een vertrek van Dennis Praet. De 21-jarige aanvallende middenvelder staat volgens The Guardian in de belangstelling van Aston Villa. Op Villa Park wordt de Rode Duivel mogelijk gekoppeld aan landgenoot Christian Benteke, al is het nog maar de vraag of de fysiek sterke spits de verleiding van de Engelse topclubs die op de loer liggen kan weerstaan.

Nicolas Otamendi komt zeer regelmatig voor in de diverse geruchtenmolens, maar waar de toekomst van de verdediger ligt is nog steeds niet duidelijk. Dat hij vertrekt bij Valencia is bekend, alleen de nieuwe bestemming moet nog ingevuld worden. Manchester United en Manchester City vechten om de handtekening van de Argentijn, maar ook de Spaanse grootmacht Real Madrid ziet hem graag komen. Sergio Ramos lijkt aan te sturen op een vertrek en Otamendi is een van de kandidaten om die leegte op te vullen. Maar er is goed nieuws voor de Engelse topclubs, want zijn zaakwaarnemer laat aan het Spaanse radiostation Cadena Cope weten dat Otamendi sowieso niet tekent bij Real Madrid.

We hadden het al even over Sergio Ramos, op dit moment misschien wel de meest besproken speler van de Europese velden. Gaat hij wel of niet naar Manchester United? Dat is de grote vraag die menigeen bezighoudt op dit moment. De relatie tussen Sergio Ramos en Real Madrid is ernstig verstoord nadat de Spaanse verdediger de clubleiding heeft laten weten dat hij wil vertrekken naar Manchester. Dat zegt voormalig voorzitter Ramon Calderon tegen BBC. 'Ik weet dat Sergio Real Madrid heeft gevraagd medewerking te verlenen aan een transfer naar Manchester United, dat is de enige club waar hij naartoe wil', aldus Calderon.

United heeft eerder een bod uitgebracht van een slordige veertig miljoen euro, terwijl Real Madrid weer hoopt op de komst van United-goalie David De Gea. 'Het is net een pokerspel, met Ramos en De Gea als inzet.' Overigens meldde het radiostation Cadena Ser donderdagavond laat dat De Koninklijke Ramos een sterk verbeterde contractaanbieding heeft gedaan, al is het nog niet zijn beoogde jaarsalaris van tien miljoen euro. To be continued...

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.