Transferdagboek 03/06: Emery, Falcao, Mihajlovic, Zouma

Reacties

Het voetbalseizoen nadert zijn einde en bij clubs in binnen- en buitenland gaat het vizier op volgend seizoen. In het Transferdagboek houdt VI in de aanloop naar de heropening van de transfermarkt in juli dagelijks de stand van zaken bij omtrent de laatste transfergeruchten en het wapengekletter met miljoenen.

Transferdagboek 03/06: Emery, Falcao, Mihajlovic, Zouma

Een dag nadat AC Milan bekendmaakte niet in zee te gaan met Carlo Ancelotti, begint de trainerscarrousel in Italië echt op volle toeren te draaien. Woensdagavond bracht Sinisa Mihajlovic een bezoek aan Milan-eigenaar Silvio Berlusconi. De Servische coach, die maandag zijn vertrek bij Sampdoria bekendmaakte, zou hebben gedineerd met Berlusconi en vice-preses Adriano Galliani en al nagenoeg akkoord zijn over zijn contract. En dat terwijl de voormalige assistent van Roberto Mancini, coach van Internazionale (!), eigenlijk een zelfverklaard Inter-fan is.

Dan rijst ook meteen de vraag wat Napoli gaat doen? Mihajlovic leek aanvankelijk op weg naar de werkgever van Jonathan De Guzman, toen duidelijk werd dat Rafael Benítez het zuiden van Italië achter zich zou laten om bij Real Madrid terug te keren. Volgens Italiaanse media heeft voorzitter Aurelio De Laurentiis zijn zinnen gezet op de komst van Sevilla-coach Unai Emery of Luciano Spalletti, die al ruim een jaar zonder werk zit na zijn afscheid bij Zenit Sint-Petersburg.

De Laurentiis lijkt ook Emery uit zijn hoofd te kunnen zetten, want volgens Spaanse media respecteert de trainer van Sevilla zijn nog één jaar doorlopende contract bij de winnaar van de Europa League. Emery zou behalve Napoli ook West Ham United hebben afgezegd. Dat de Spaanse coach wel heeft geluisterd naar de plannen die Napoli had, neemt Sevilla hem niet in dank af. Desondanks kan de 43-jarige Spanjaard een salarisverhoging tegemoet zien, nu hij in Estadio Sánchez Pizjuan werkzaam blijft.

Unai Emery zou ondanks alle interesse bij Sevilla blijven.
Unai Emery zou ondanks alle interesse bij Sevilla blijven.

Ook wat Spalletti aangaat heeft Napoli concurrentie. En wel van diens oude club AS Roma. De 56-jarige Italiaan was tussen 2005 en 2009 trainer in Rome, voordat hij naar Zenit verkaste. Woensdag liet hij zich openlijk uit over de penibele situatie waarin de huidige Roma-coach Rudi Garcia zich bevindt. De Franse trainer stelde onlangs dat het onmogelijk is om de strijd met kampioen Juventus aan te gaan. Daarop belegde de clubleiding een crisisvergadering om te bepalen of Garcia ondanks een tot 2018 doorlopend contract nog wel de juiste man is voor de Giallorossi.

Sampdoria kan de zoektocht naar een trainer vermoedelijk wel staken. Volgens de kleurrijke voorzitter Massimo Ferrero komt oud-doelman Walter Zenga naar Genua om het stokje over te nemen van Mihajlovic. 'Ik heb met Jürgen Klopp, Roberto Di Matteo, Unai Emery en Maurizio Sarri gesproken. Zij wilden aanvallend voetbal spelen, maar daar ik heb de ploeg helemaal niet voor. Daarom wil ik Zenga en de spelers waarover hij het had.'

Blijkbaar heeft Zenga bij Ferrero aangedrongen op de komst van Kurt Zouma. De Franse verdediger van Chelsea is in de ogen van de excentrieke preses de ideale partner van Niklas Moisander, die transfervrij overkomt van Ajax. De vraag is of dat realistisch, want de twintigjarige Zouma kwam dit seizoen al 26 keer in actie voor de kampioen van Engeland en maakte ook al zijn debuut voor de Franse nationale ploeg.

Radamel Falcao scoorde maar vier keer voor Manchester United. Desondanks wil Chelsea hem hebben.
Radamel Falcao scoorde maar vier keer voor Manchester United. Desondanks wil Chelsea hem hebben.

Volgens het Spaanse Punto Pelota zou Chelsea zelf erg dicht bij het aantrekken van Radamel Falcao zijn. De komst van de Colombiaanse aanvaller zou nog slechts een kwestie van dagen zijn. De op Old Trafford mislukte Falcao zou al voor 35 miljoen mogen vertrekken bij AS Monaco. Manchester United moest volgens afspraken in het huurcontract van El Tigre nog 58,5 miljoen neertellen om de 29-jarige spits definitief in te lijven. Falcao moet Mourinho na het vertrek van Didier Drogba meer opties bieden, vooral omdat Diego Costa en Loïc Rémy regelmatig met blessures kampten.

Nu Benítez is gepresenteerd als nieuwe trainer van Real Madrid, kunnen in de Spaanse hoofdstad de eerste beslissingen worden genomen aangaande het transferbeleid van De Koninklijke. Benítez kreeg woensdag meteen al vragen op zich afgevuurd over de vermeende interesse voor Raheem Sterling en David de Gea, maar de Spaanse coach weigerde in te gaan op de eventuele komst van de aanvaller van Liverpool en de doelman van Manchester United.

Benítez liet zich wel verleiden tot de uitspraak dat hij gecharmeerd is van Sterling. Volgens France Football is hij dat ook van Laurent Koscielny. De Franse mandekker van Arsenal zou twee jaar terug ook al in beeld zijn geweest bij Napoli, toen de ex-coach van Valencia, Liverpool, Internazionale en Chelsea daar aan de slag ging. Benítez zou nu ook bij Real-preses Florentino Pérez hebben aangedrongen op de komst van de 29-jarige verdediger.

Spelen Raheem Sterling en Laurent Koscielny komend seizoen voor Real Madrid?
Spelen Raheem Sterling en Laurent Koscielny komend seizoen voor Real Madrid?

Kamil Glik bewaakt bij Torino de weg naar het doel, maar de 27-jarige Pool staat ook bekend om zijn scorend vermogen bij standaardsituaties. De aanvoerder van de Serie A-club heeft zich met acht goals volgens diverse media daardoor in de kijker gespeeld bij de Europese top. Na Manchester City en United zou nu ook Bayern München interesse hebben in de dertigvoudige international. Het maatje van Robert Lewandowski geldt bij Der Rekordmeister als de beoogde opvolger van Mehdi Benatia (ex-AS Roma), die wellicht terugkeert naar de Serie A.

Spaanse kranten stellen dat Andrea Pirlo komend seizoen voor het eerst in zijn carrière juist níét in Italië zal spelen. AS meldt dat de spelmaker van Juventus al een akkoord heeft bereik met New York City FC. De Amerikaanse Major League-soccer club zou bij Pirlo zijn uitgekomen, nadat Xavi voor het lucratieve aanbod van Al-Sadd had gekozen. De 36-jarige stilist wordt al tijden in verband gebracht met een vertrek bij Juve, dat met Sami Khedira zijn vervanger al bijna binnen heeft.

Diego Costa was volgens berichten in Spanje eveneens toe aan een transfer, maar volgens de spits zelf en zijn manager José Mourino klopt er helemaal niets van de geruchten die Marca de wereld in bracht. De tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan zou heimwee hebben naar het aangename leven in Madrid, waar hij uitgroeide tot aanvaller van wereldformaat in het shirt van Atlético. Diego Costa bestreed dat dinsdagavond zelf, tot vreugde van Mourinho.

'Hij is de man die voor elk mooi moment in de kleedkamer verantwoordelijk is. Hij is zo blij, zo grappig en geniet van elke minuut bij Chelsea. De mensen bij de club genieten ook elke minuut van hem', zei Mourinho woensdag. 'Als dat heimwee is, kan ik daar goed mee leven. Maar hij was niet blij met het nieuws. In zijn beperkte Engels heeft hij moeten uitdrukken hoezeer hij van die berichten baalde en hoe goed hij het naar zijn zin heeft bij Chelsea.'  

De Chelsea-fans hoeven zich geen zorgen te maken: Diego Costa is gelukkig bij Chelsea.
De Chelsea-fans hoeven zich geen zorgen te maken: Diego Costa is gelukkig bij Chelsea.

Diego Costa blijft dus gewoon op Stamford Bridge. Of Marc Wilmots de Belgische bond trouw blijft is nog altijd niet duidelijk. Volgens Sporza gaat de KBVB ervanuit dat de bondscoach van de nationale ploeg zijn tot 2018 aflopende contract uitdient, ondanks de interesse van zijn oude club Schalke 04. Desondanks heeft voorzitter François De Keersmaecker dinsdag een vergadering belegd om te praten over Wilmots' opvolger.

Wat dat betreft zou het volgens de Belgische tv-zender goed uitkomen dat Wilmots een afkoopsom van twee miljoen euro in zijn contract heeft staan. Dat is immers ook het bedrag waarvoor Michel Preud'homme bij Club Brugge zou mogen vertrekken. De voormalige trainer van FC Twente geldt samen met Dick Advocaat als de voornaamste kandidaat om Wilmots eventueel te vervangen. Een terugkeer van de Haagse coach zou wel veel weerstand oproepen vanuit Wallonië, waardoor het niet voor de hand ligt dat de bij Sunderland vertrokken manager opnieuw bondscoach van België wordt.

Gisteren maakten we in deze rubriek melding van de belangstelling van Real Madrid voor Sergio Agüero. Geheel volgens traditie strikt De Koninklijke elk jaar een superster en dat moet deze zomer de aanvaller van Manchester City worden. De vraag die zich vervolgens aandient is wie er plaats moeten gaan maken in de Spaanse hoofdstad.

El Mundo Deportivo maakt melding van serieuze belangstelling van Manchester United voor Gareth Bale en Raphaël Varane. De club van Louis van Gaal zou een gezamenlijk bod van 150 miljoen euro op de flankaanvaller en centrumverdediger hebben uitgebracht. Real Madrid weigerde het voorstel, maar de kans is groot dat de kwestie opnieuw ter sprake komt als Real en United rond de tafel gaan over de beoogde overgang van David de Gea van Old Trafford naar Madrid.

Een andere speler die Real Madrid de nodige duiten kan opleveren is Isco. De 23-jarige middenvelder staat volgens Engelse tabloids in de belangstelling van Manchester City, dat bereid zou zijn meer dan veertig miljoen euro voor hem te betalen. City-trainer Manuel Pellegrini is een grote fan van Isco, met wie hij werkte bij zijn vorige club Málaga. Vanzelfsprekend wordt in de Engelse kranten ook de mogelijkheid besproken dat Isco als onderdeel van de transfer van Agüero naar Madrid de omgekeerde weg zou bewandelen.

Een andere Argentijn die de krantenkoppen blijft halen is Gonzalo Higuaín (foto). De spits wil weg bij Napoli omdat de club volgend seizoen niet in de Champions League speelt. Overigens valt dat voor een groot deel aan Higuaín zelf te wijten, want hij miste in het allesbepalende duel met Lazio op een cruciaal moment een penalty. De Premier League lijkt de bestemming van Higuaín, die hevig in verband wordt gebracht met Chelsea. Of de doelpuntenmachine interesse heeft in een overgang naar de kersverse kampioen valt te bezien, want manager José Mourinho ziet hem in eerste instantie als stand-in van eerste keus Diego Costa. Higuaín zou ook op de verlanglijstjes staan van Arsenal en Manchester United.

Stevan Jovetic en Juan Cuadrado verruilden de Serie A met veel bombarie voor de Premier League, maar de ex-aanvallers van Fiorentina zijn er in Engeland nog niet in geslaagd te imponeren. Internazionale gaat daarom een poging wagen Jovetic (Manchester City) en Cuadrado (Chelsea) terug te halen naar Italië, meldt La Gazzetta dello Sport. Dat zou wel een dure grap zijn, want met het aantrekken van de Montenegrijn en Colombiaan zou het transferbudget van trainer Roberto Mancini in een keer zo goed als op zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.