Spaans spitsenprobleem biedt oude rot Aduriz kans op EK

Reacties

Aritz Aduriz mag hopen op deelname aan het EK van volgend jaar in Frankrijk. De spits van Athletic de Bilbao verkeert momenteel in bloedvorm en dat is niet onopgemerkt gebleven bij Vicente del Bosque, bondscoach van Spanje.

Spaans spitsenprobleem biedt oude rot Aduriz kans op EK

Als enige speler van een Spaanse ploeg maakte Aduriz dit seizoen tot nu toe twintig officiële treffers. In de competitie was hij tien keer trefzeker, zes keer scoorde hij in de Europa League (waarvan één tegen AZ) en vier keer vond hij het net in de Supercopa tegen Barcelona. Zelfs grootheden als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo laat hij achter zich met zijn productie. 'In maart, als de volgende interlands op het programma staan, roep ik hem mogelijk op. Hij speelt goed, maar ik hoef nu niemand te selecteren', gaat Del Bosque in gesprek met Marca in op de prestaties van de spits.

Tot nu toe kwam Aduriz slechts veertien minuten in actie in het shirt van de Spaanse nationale ploeg. In oktober 2010, tijdens het EK-kwalificatieduel met Litouwen (3-1), mocht hij even meedoen. Daarna speelde hij niet meer voor La Roja. Maar inmiddels is de Baskische aanvalsleider al 34 jaar, wanneer het EK volgend jaar zomer plaatsvindt is hij zelfs 35. Mocht hij ooit nog naar een groot toernooi willen, is het nu dus waarschijnlijk zijn laatste kans. En die kans is misschien wel groter dan ooit.

Aritz Aduriz passeert AZ-goalie Gino Coutinho en tekent daarmee voor de enige treffer tijdens het met 2-1 verloren Europa League-duel in Alkmaar.
Aritz Aduriz passeert AZ-goalie Gino Coutinho en tekent daarmee voor de enige treffer tijdens het met 2-1 verloren Europa League-duel in Alkmaar.

De spitsen waar Del Bosque nu mee ten strijde trekt, laten het namelijk afweten. Zo verkeert Diego Costa (27) bij Chelsea in een diepe vormcrisis. In zeventien officiële optredens namens de Londenaren kwam de Spanjaard met Braziliaanse wortels dit seizoen slechts vier keer tot scoren. Afgelopen zondag tegen Tottenham Hotspur (0-0) bleef hij zelfs negentig minuten op de bank. Daarbij komt dat hij in het shirt van Spanje nooit echt heeft geschitterd. In tien interlands maakte hij maar één goal.

Paco Alcácer vervult bij het Spaanse elftal meestal de rol van stand-in van Costa. De 22-jarige spits presteert dit seizoen aardig bij zijn club Valencia. In 22 officiële wedstrijden schoot hij negen keer raak. Zes keer was hij trefzeker in een Primera División-duel en drie keer vond hij het net in een bekerwedstrijd. Maar net als zijn collega van Chelsea weet hij in het shirt van La Roja qua spel niet te overtuigen, al zijn de cijfers van de Valencia-spits wel beter. In elf optredens scoorde hij zes keer.   

Een andere aanvaller die door Del Bosque regelmatig wordt opgeroepen om in te vallen voor Costa is Álvaro Morata (23). De door Real Madrid opgeleide voorhoedespeler van Juventus maakt echter ook niet het beste seizoen uit zijn carrière door. In zeventien officiële wedstrijden verscheen zijn naam slechts drie keer als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. En zijn productie als international van Spanje is eveneens mager. Zes keer verdedigde hij de kleuren van zijn land en slechts één keer scoorde hij.

Chelsea-aanvaller Diego Costa is een van de spitsen die het laten afweten in het shirt van de Spaanse nationale ploeg.
Chelsea-aanvaller Diego Costa is een van de spitsen die het laten afweten in het shirt van de Spaanse nationale ploeg.

Ook de alternatieven voor dit drietal zijn momenteel niet bepaald in topvorm. Zo produceerde Roberto Soldado (30) in vijftien officiële wedstrijden nog maar vier doelpunten in het shirt van Villarreal en kwam Fernando Llorente (30) tijdens de dertien duels die hij namens Sevilla speelde maar drie keer tot scoren. Het slechtste zijn nog de prestaties van Fernando Torres (31). De spits, die tot op heden 38 keer doel trof namens Spanje in 110 caps, vond dit seizoen nog maar twee keer het net in zeventien optredens voor Atlético Madrid. Álvaro Negredo (30) zette namens Valencia eveneens slechts twee goals achter zijn naam. Hier had hij negen wedstrijden voor nodig.

Aduriz lijkt op het eerste gezicht dus de beste optie om de improductiviteit bij Spanje te doorbreken. Al geldt oudgediende David Villa misschien ook nog als een kanshebber. De 33-jarige spits, momenteel spelend voor New York City FC, is met 59 treffers topscorer aller tijden van zijn land. Hij was de laatste offensieve kracht die echt overtuigde namens Spanje en was dit seizoen in Amerika ook vrij productief. In dertig duels maakte hij achttien doelpunten. Mogelijk zou hij bij de Zuid-Europeanen eenzelfde rol kunnen vervullen als Mario Gómez momenteel bij Duitsland doet en daarmee het gat vullen dat hij zelf heeft achtergelaten. (Daniel Vervelde)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.