AZ stunt met zege op Athletic de Bilbao

AZ heeft voor een flinke verrassing gezorgd in de Europa League. De Alkmaarders wonnen thuis met 2-1 van Athletic de Bilbao.

Athletic trad met een B-formatie aan in Alkmaar, met het oog op de topper in de Primera División tegen Valencia van komende zondag. De tweede garnituur van de Basken was voor rust de bovenliggende partij in Alkmaar. Voetballend ging het allemaal net even wat makkelijker bij de ploeg van Ernesto Valverde. De grootste kansen waren voor rust echter voor AZ. Al in de zesde minuut kreeg Vincent Janssen een flinke schietkans, maar doelman Iago Herrerín had een antwoord op zijn inzet (foto onder).

Het dichtst bij een doelpunt kwam AZ in de dertigste minuut. Na een passje van Dabney dos Santos en een overstapje van Vincent Janssen belandde de bal op de rand van de zestien voor de voeten van Ben Rienstra, die keihard op de lat schoot. Direct daarna ging een inzet van Janssen voorlangs.

Gino Coutinho hield AZ in de eerste helft een paar keer op de been met reddingen op schoten uit de tweede lijn. Borja Viguera, Ager Aketxe en Eraso hadden hun pogingen zien stranden op de vuisten van de doelman. De schietkansen van Athletic kwamen telkens tot stand na onhandig verdedigen van AZ. Zo stak Eraso voorafgaand aan zijn poging ongehinderd het hele middenveld over en mocht Aketxe aanleggen na een slippertje van Jop van der Linden.

Tien minuten na rust was Athletic weer gevaarlijk, want na geklungel van Ridgeciano Haps kreeg Leque een flinke kans. Jeffrey Gouweleeuw maakte het gevaar echter onschadelijk met een prima tackle en leidde daarmee de counter in waaruit AZ op 1-0 kwam. Muamer Tankovic stuurde Markus Henriksen de diepte in met een prachtige pass, waarna de Noor aannam en beheerst afrondde. Het was gerekend over alle competities al zijn tiende doelpunt van het seizoen.

Direct daarna bracht Ernesto Valverde met Aritz Aduriz en Raúl Garcia zijn twee beste aanvallers in het veld. De impuls leidde echter geen Baskische wederopstanding in. Integendeel zelfs, want AZ kwam in de 65ste minuut op 2-0. Een voorzet van de sterk spelende Haps verdween via de knie van Eneko Bóveda in het doel.

Daarmee was het duel nog niet beslist, want een kwartier voor het einde kwam Athletic terug tot 2-1 via Aduriz. De gelouterde spits schoot de bal met rechts snoeihard en loepzuiver in de kruising na afleggen van Bóveda. Zo wachtte AZ een benauwde slotfase. In de laatste tien minuten kwamen de Alkmaarders zwaar in de verdrukking. Vooral op Iñaki Williams had AZ geen enkele vat. De 21-jarige aanvaller maakte tot twee keer toe aanspraak op een penalty en mikte zeven minuten voor het einde net naast met een omhaal.

Door de zege heeft AZ zijn eerste drie punten in Groep L te pakken. Daarmee staat de club op gelijke hoogte met Athletic, dat dus afgestraft wordt voor het aantreden met een sterk verzwakte ploeg. Partizan Belgrado is na een zege op het nog puntloze FC Augsburg verrassend lijstaanvoerder. De Serviërs hebben zes punten.