Recordbreker Kane doet perspectief Janssen verbleken

Reacties

Harry Kane liet in de wedstrijd tegen Fulham om de FA Cup nog maar eens zien dat er momenteel geen maat staat op hem. Met drie doelpunten leidde de Engelse international zijn ploeg hoogstpersoonlijk naar de volgende ronde: 3-0.

Recordbreker Kane doet perspectief Janssen verbleken

De hattrick betekent dat geen enkele andere speler zo vaak drie doelpunten maakte in één wedstrijd voor Tottenham dan Kane (vijf). De oude recordhouder, Gary Lineker, reageerde gevat op Twitter: 'The bastard', schreef de huidige presentator van BBC-programma Match of the Day. De tweet van Lineker liet tegelijkertijd zien dat het Kane, als kind van Tottenham, meer dan gegund is.

De nog altijd pas 23-jarige Kane werd geboren in Londen en doorliep de jeugdopleiding van Tottenham, waar een doorbraak in het eerste lange tijd ver weg leek. Verhuurperiodes aan Leyton Orient, Millwall, Norwich City en Leicester City waren vaak weinig overtuigend, maar toen topaankoop Roberto Soldado in het seizoen 2014/15 flopte was daar dan toch de doorbraak van Kane.

Een piepjonge Harry Kane bij Tottenham Hotspur, de club waar hij hard moest vechten voor een kans in het eerste elftal.
Een piepjonge Harry Kane bij Tottenham Hotspur, de club waar hij hard moest vechten voor een kans in het eerste elftal.

Het huwelijk tussen Tottenham en de jonge spits kwam direct tot bloei met 21 doelpunten in de Premier League. Een jaar later was het zelfs 25 keer raak, maar aan het begin van dit seizoen volgde er plotseling kritiek. In zijn eerste vijf wedstrijden scoorde Kane slechts twee keer en was zijn spel niet om over naar huis te schrijven. Een enkelblessure hield hem de hele maand oktober aan de kant en er werd volop gespeculeerd over het halen van een nieuwe spits.

Juist die twijfel lijkt bij Kane het heilige vuur te hebben aangewakkerd. Na zijn blessure scoorde hij twaalf keer in de Premier League en gemeten over alle competities was het de afgelopen negen duels op rij steeds raak voor de doelpuntenmachine. 'Hij is een geweldige speler en een geweldig persoon', loofde manager Mauricio Pochettino zijn aanvalsleider na de onemanshow tegen Fulham. 'Hij is een echte clubjongen en heeft met iedereen een goede band. We zijn trots op zo'n speler en zo'n persoon in de selectie. Hij is een voorbeeld voor iedereen.'

Zelf bleef Kane, zeventienvoudig Engels international (5 goals), bescheiden als altijd. 'We speelden prima en hebben een zware week goed afgesloten.' Na herhaaldelijk doorvragen over zijn hattrick brak er dan toch een lach door op het gezicht van de spits. 'Dit is mijn eerste in het FA Cup-toernooi en deze bal had ik nog niet. Laat ze maar komen. Hoe meer, hoe beter!'

Janssen
Voor Vincent Janssen betekent de bloedvorm van Kane minder goed nieuws. Aan het begin van het seizoen kreeg de Nederlander veel speeltijd in Londen. Soms hield hij zijn concurrent zelfs op de bank, maar inmiddels is alles anders. Janssen wacht na zijn komst van AZ, dat 22 miljoen euro ontving, nog steeds op zijn eerste velddoelpunt en pendelt tegenwoordig tussen bank en tribune.

Dat Pochettino er regelmatig voor kiest om helemaal geen spits op de bank te zetten, zegt alles over de status van Janssen bij Tottenham. 'Hij moet meer laten zien en dan zullen we kijken', was het alleszeggende commentaar van de coach. Ook tegen Fulham kreeg Janssen geen minuut speeltijd. Steeds vaker krijgen middenvelders (Moussa Sissoko) of vleugelspelers (Heung-Min Son) als spits de voorkeur boven de Oranje-international.

Is Vincent Janssen onderweg naar de uitgang bij Tottenham Hotspur? Er lijkt geen enkel vertrouwen meer te zijn in de Nederlander.
Is Vincent Janssen onderweg naar de uitgang bij Tottenham Hotspur? Er lijkt geen enkel vertrouwen meer te zijn in de Nederlander.

Nu Kane het spitsenprobleem dat begin dit seizoen even dreigde voor Tottenham eigenhandig in de prullenbak heeft gedeponeerd, lijkt de noodzaak voor het halen van een nieuwe aanvaller er niet meer te zijn. Toch wordt Spurs in de Engelse media veelvuldig gelinkt aan nieuwe spitsen. Álvaro Morata (Real Madrid), José Salomon Rondón (West Bromwich Albion) en Christian Benteke (Crystal Palace) worden genoemd, maar dan wel voor een rol achter of naast Kane.

En Janssen? Voor hem dreigt het Engelse avontuur al na een jaar op te houden. Tottenham is geen club die blijft wachten, het wil doorpakken om eindelijk weer eens écht mee te doen om de titel. En om de FA Cup, die door de heldenrol van Kane na 26 jaar zomaar naar White Hart Lane kan verhuizen. De volgende tegenstander is uitgerekend Millwall, één van de clubs waar Kane aan werd verhuurd toen niemand bij Tottenham hem nog serieus nam. (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.