Spurs werkt zich in de nesten, Rostov haalt genadeloos uit

Tottenham Hotspur is van een koude kermis thuisgekomen in de heenwedstrijd van de zestiende finale van de Europa League. De Londenaren verloren met 1-0 van AA Gent en kunnen dus aan de bak in de return. Ajax- en PSV-beul FK Rostov haalde uit tegen Sparta Praag: 4-0.

AA Gent - Tottenham Hotspur 1-0
Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino kreeg afgelopen seizoen veel kritiek omdat hij in de Europa League opteerde voor een B-team. Getuige zijn opstelling tegen AA Gent lijkt de Argentijn het toernooi deze jaargang wél serieus te nemen, hetgeen slecht nieuws betekent voor Vincent Janssen, die niet eens in de selectie zat, en bankzitter Michel Vorm.

In de eerste helft deed AA Gent niets onder voor Tottenham Hotspur, dat geen enkele riante kans creëerde. De Belgen kregen het moeilijker na de onderbreking, maar juist in een fase van Spurs-dominantie opende de thuisploeg de score. Jérémy Perbet kon vrij binnenschieten na een aanval met hoofdrollen voor Nana Asare (voormalig speler van FC Utrecht) en Danijel Milicevic. AA Gent liet Spurs hierna niet meer in de wedstrijd komen en was zelfs nog dicht bij de 2-0. Na een fout van Toby Alderweireld geselde Milicevic de paal. In de slotfase kwam Spurs beter voor de dag, maar ook met invaller Christian Eriksen slaagden de Londenaren er niet in een gelijkmaker te forceren.

Celta de Vigo - Shakhtar Donetsk 0-1
Als enige club promoveerde Shakhtar Donetsk met de maximale score van achttien punten naar de knock-outfase. Ook tegen Celta de Vigo, dat in de eerste ronde onder Ajax eindigde, maakte de Oekraïense topclub indruk, vooral verdedigend. Shakhtar Donetsk liet het spel aan de thuisploeg, om er volgens gevaarlijk uit te komen. In de eerste helft brak Gustavo Blanco, spelend met het rugnummer 99, op die wijze de ban.

Onder aanvoering van Iago Aspas en John Guidetti stelde Celta alles in het werk om de stand gelijk te trekken, maar ondanks een reeks corners en schoten behield Shakhtar Donetsk zijn perfecte status in dit Europa League-toernooi.

Borussia Mönchengladbach – Fiorentina 0-1
Sinds de komst van trainer Dieter Hecking heeft Borussia Mönchengladbach de weg omhoog gevonden in de Bundesliga. Die Fohlen koesterden in dit kalenderjaar tot donderdag een ongeslagen status in officiële duels. In de eerste helft had Gladbach een gigantisch overwicht, maar kwam het maar moeizaam tot kansen. Vlak voor rust bleek Fiorentina aanmerkelijk effectiever. Federico Bernardeschi, die donderdag zijn 23ste verjaardag vierde, trof zeer fraai doel uit een vrije trap.

Zo furieus als de manschappen van Hecking voor rust de aanval zochten, zo stroperig was het spel na de hervatting. Fiorentina leunde achterover en zal met een uiterst goed gevoel de terugreis naar Florence aanvaarden.

Astra Giurgiu - RC Genk 2-2
RC Genk stortte een aardig fundament voor een ticket voor de laatste zestien. De ploeg van trainer Albert Stuivenberg speelde met 2-2 gelijk op bezoek bij het Roemeense Astra Giurgiu. Racing Genk kwam in de 25ste minuut enigszins tegen de verhouding op voorsprong via Timothy Castagne, die van dichtbij binnentikte. Nog voor rust herstelde Astra de marge dankzij Constantin Budescu. De middenvelder liet doelman Matthew Ryan kansloos met een hard schot.

Racing Genk dwong een aardige uitgangssituatie af.

In de tweede helft maakte Jean-Paul Boëtius als invaller zijn opwachting bij Racing Genk. De winteraanwinst stond negen minuten op het veld toen Leandro Trossard er 1-2 van maakte. De aanvaller klopte doelman Silviu Lung met een inzet in de lange hoek. RC Genk trok de overwinning evenwel niet over de streep: bij het scheiden van de markt herstelde Takayuki Seto de balans. Bij de bezoekers bleef Sandy Walsh de hele wedstrijd op de bank.

Olympiakos Piraeus – Osmanlispor 0-0
Het treffen tussen Olympiakos Piraeus en Osmanlispor gaat niet de boeken in als een onvervalste Europa League-klassieker. Voor rust had de thuisploeg de overhand, maar werd Osmanlispor nauwelijks in verlegenheid gebracht vanwege het gebrek aan creativiteit bij Olympiakos. De aanvalsdrang van de thuisploeg werd enigszins getemperd door een rode kaart van Bruno Viana een kwartier voor tijd. Osmanlispor toonde met een man meer iets meer ambitie in aanvallend opzicht, maar gescoord werd er niet. Adam Maher viel drie minuten voor tijd nog in bij Osmanlispor.

Ludogorets - FC Kopenhagen 1-2
Het duel tussen de koploper van Bulgarije en die van Denemarken had maar twee minuten nodig om op gang te komen. De thuisploeg, waar Virgil Misidjan een basisplaats had, kwam in recordtempo op achterstand. Schlemiel was middenvelder Anicet Andrianantenaina, die bij een hoekschop onfortuinlijk de bal achter zijn eigen doelman werkte. Youssef Toutouh leek direct na rust de wedstrijd in het slot te gooien. Nadat de 24-jarige middenvelder eerst al de paal had geraakt, was het na 53 minuten wel raak. Toutouh schoof een voorzet van de rechterkant eenvoudig binnen. Uiteindelijk zorgde Claudiu Keserü, die na rust inviel voor Misidjan, toch nog voor hoop bij de thuisclub. De Roemeense spits wist negen minuten voor tijd het net te vinden, waardoor de return in Denemarken toch nog interessant kan worden.

FK Rostov - Sparta Praag 4-0
In Rusland een wedstrijd tussen twee clubs die in 2017 nog geen officiële wedstrijd speelden. Rostov, dat zowel verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Ajax als PSV, begon het nieuwe kalenderjaar opperbest. Het begon na een goed kwartier spelen, toen verdediger Miha Mevlja raak kopte uit een hoekschop. Vervolgens hielp Tiémoke Konaté de thuisploeg een handje. De middenvelder kreeg na twintig minuten zijn eerste gele kaart en werd twaalf minuten nadien van het veld gestuurd. Zijn actie, waarbij hij zijn noppen in het onderbeen van een tegenstander plaatste, verdiende eigenlijk een directe rode kaart.

De gasten waren het vervolgens even helemaal kwijt en daar profiteerde Rostov gretig van. Eerst was het Dmitry Poloz die de 2-0 die scoorde, drie minuten later mocht Christian Noboa van een meter of zestien meter aanleggen. De Ecuadoriaan faalde niet en zorgde voor de 3-0. Ook na de rust kon Sparta geen vuist meer maken en was het wachten op de vierde treffer. Die kwam er uiteindelijk via Sardar Azmoun. De Iraanse invaller, amper een minuut in het veld, kon een voorzet van de linkerkant eenvoudig binnenlopen.

De returns van al deze wedstrijden zijn volgende week donderdag. Eerder op de dag verloor het Fenerbahçe van Dick Advocaat al met 1-0 van FC Krasnodar.