PEC Zwolle kan zich bij select rijtje cupfighters scharen

Reacties

Sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1956/57 is PEC Zwolle de zesde club in de historie van het KNVB–bekertoernooi die zijn titel kan prolongeren.

PEC Zwolle kan zich bij select rijtje cupfighters scharen

Op zondag 3 mei kan PEC Zwolle de bekerstunt van vorig seizoen – met als hoogtepunt de 5-1 zege in de finale tegen Ajax – een vervolg geven. De ploeg van trainer Ron Jans rekende dinsdagavond in de penaltyserie af met FC Twente in de halve finale en kan zich daardoor bij een select rijtje cupfighters scharen door volgende maand de KNVB-beker opnieuw te winnen.

In het verleden wonnen alleen AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht en PSV het nationale bekertoernooi in twee opeenvolgende seizoenen. De Amsterdammers spannen de kroon door dat in totaal vijf keer te doen. Feyenoord en PSV verdedigden hun status als bekerwinnaar twee keer met succes. AZ en Utrecht deden dat allebei één keer.

Behalve die clubs plaatsten ook ADO Den Haag en NAC Breda zich ooit voor twee finales op rij. ADO verloor echter in zowel 1963 als 1964, terwijl NAC het bekersucces van 1973 een jaar later geen vervolg gaf tegen PSV.

Mocht PEC Zwolle over krap een maand inderdaad voor de tweede keer op rij de KNVB-beker winnen dan kan het volgend seizoen een gooi doen naar het record van Ajax en PSV. De huidige nummers één en twee van de Eredivisie zijn de enige twee clubs die het bekertoernooi drie keer op rij wonnen. Het Haagse Quick deed dat overigens ook, maar dat was vóór de invoering van het betaald voetbal: in 1909, 1910 en 1911.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.