VI Vandaag: wie volgt PEC Zwolle naar De Kuip?

Reacties

Wat staat er vandaag allemaal op de voetbalagenda? De redactie van Voetbal International opent de dag met een vooruitblik op de hoofdpunten.

VI Vandaag: wie volgt PEC Zwolle naar De Kuip?

FC Groningen en Excelsior willen richting De Kuip

Excelsior haalde één keer eerder de bekerfinale, dat was in 1930. In het stadion van Sparta werd met 1-0 verloren van Feyenoord. De KNVB-beker heette toen zelfs nog de Holdertbeker. Vernoemd naar een bekende ondernemer uit die tijd, liefst 85 jaar geleden. Dan mag je toch wel spreken van geschiedenis schrijven, als de Kralingers vanavond op bezoek gaan in Groningen.

Ook die ploeg heeft geen rijke bekerhistorie. In 1989 haalde De Trots van het Noorden voor het laatst de finale, tevens de enige keer. Er werd toen met 4-1 verloren van PSV. Groningen en Excelsior snakken naar een bekersucces en dat is ook te merken aan de geweldige resultaten tot nu toe. Het zijn de meest productieve ploegen uit deze campagne tegenover elkaar, met respectievelijk negentien en vijftien goals en allebei met vier afgetekende overwinningen.

De Groningers verloren in Euroborg nog nooit van Excelsior. Vier keer werd er gewonnen, maar dit seizoen eindigde het duel in 1-1. En ook de return op Woudestein eindigde met die stand. Kortom, het zijn twee ploegen die aan elkaar zijn gewaagd. De winnaar van deze wedstrijd mag op 3 mei naar De Kuip. Daar wacht PEC Zwolle, dat gisteren voor het tweede seizoen op rij de eindstrijd bereikte. FC Twente leek zijn laatste kans te grijpen met de late 1-1 van Youness Mokhtar, maar de Zwollenaren namen de penalty’s beter.

De toekomst van Memphis

Voetbal International nummer 15 is uit! Het kersverse nummer wordt vandaag bezorgd bij onze abonnees en is te koop in de winkels. Op VI Premium lees je een selectie verhalen uit de nieuwe VI. Zo komt PSV-aanvaller Memphis Depay uitgebreid aan bod. De topscorer van de Eredivisie is aanbeland in de slotfase van het seizoen van de bevestiging. VI besprak zijn ontwikkeling met mensen die recht van spreken hebben.

Bijvoorbeeld Dries Mertens, die in zijn laatste seizoen bij PSV nog veel betere cijfers kon overleggen dan Memphis (beiden op foto boven). Desondanks maakte de Belg de overstap naar een Europese subtopper, terwijl de absolute top lonkt voor Memphis. 'De reden daarvan is heel simpel', zegt Mertens. 'Memphis is doorslaggevend in een ploeg die de titel gaat pakken. Ik was goed in een ploeg die tekortkwam. Dan kijken de clubs toch wat anders naar je. En Memphis is natuurlijk wat jonger, hé. Laten we dat niet vergeten. Ik vind het echt heel knap dat hij op deze leeftijd al zo belangrijk is voor een topclub. Zoiets valt gewoon op. En niet alleen bij mij. Dat zien de topclubs uit het buitenland ook.'

VI Premium is uw persoonlijke toegang tot de complete voetbalwereld. Hier vindt u bijna alle verhalen uit VI en meer. Lid worden? Dat kan hier. Voor abonnees is VI Premium gratis.

Op 8 april in... 2005

De negentienjarige Salomon Kalou maakt vandaag exact tien jaar geleden bekend dat hij graag voor het Nederlands elftal wil uitkomen. Hij hoopt er in de zomer al bij te zijn, als Nederland als gastland in actie komt op het WK Onder-20. En natuurlijk lonkt een jaar later ook het WK in Duitsland. Kalou is bezig aan een ijzersterk seizoen met Feyenoord, waarin hij al zeventien keer scoorde en zeven assists gaf.

Salomon Kalou (midden) vormde bij Feyenoord het succesvolle duo 'K2' met Dirk Kuijt (rechts). Op de achtergrond probeert Phillip Cocu ze bij te houden.
Salomon Kalou (midden) vormde bij Feyenoord het succesvolle duo 'K2' met Dirk Kuijt (rechts). Op de achtergrond probeert Phillip Cocu ze bij te houden.

Maar het zou heel anders lopen met deze Kalou. Rita Verdonk, de toenmalige minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, zag geen reden om het naturalisatieproces van de geboren Ivoriaan te versnellen. Het jeugd-WK kon hij vergeten. Bondscoach Marco van Basten wilde hem het jaar daarna graag meenemen naar het grote WK in Duitsland en zelfs Johan Cruijff bemoeide zich ermee. Maar het Nederlandse paspoort kwam er ook toen niet.

Centraal Beheer maakte nog een reclamespotje, waarin Duitsland zijn kans schoon zag. Op het WK speelde Nederland tegen Duitsland, met een genaturaliseerde Kalou aan de zijde van onze oosterburen. Maar zover kwam het niet. Kalou ging gewoon voor Ivoorkust spelen, net als zijn oudere broer Bonaventure. Hij acteerde op de WK’s van 2010 en 2014 en won dit jaar met zijn land de Afrika Cup.

Kalou speelt inmiddels wel in Duitsland, bij Hertha BSC. Daar is hij ploeggenoot van Roy Beerens en John Heitinga. Ook was hij in dienst van Chelsea en Lille. En Feyenoord hoopt dat de 29-jarige er ooit terugkeert om zijn mooie carrière af te sluiten. Zeker nu ook Dirk Kuijt in verband wordt gebracht met een terugkeer naar De Kuip. Het Legioen droomt al van een hereniging van het koningskoppel in de spits, dat voor de eerste Rotterdamse landstitel sinds 1999 moet zorgen.

Jarig

Gévero Markiet - FC Utrecht (1991)
Edson Braafheid - Lazio (1983)
Royston Drenthe - Kayseri Erciyesspor (1987)
Igor Akinfeev - CSKA Moskou (1986)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.