Oranje start WK-voorbereiding met gelijkspel tegen Ecuador

Het Nederlands elftal is de voorbereiding op het WK begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Ecuador. In de Amsterdam Arena testte bondscoach Louis van Gaal het 5-3-2-systeem, maar had het Nederlands elftal het lastig met de stugge Zuid-Amerikanen. Robin van Persie (foto boven) voorkwam met een schitterende goal een nederlaag.

Robin van Persie baalt van de vroege achterstand. Op de achtergrond de doelpuntenmaker: Jefferson Montero.

Met tien Eredivisie-voetballers en topscorer aller tijden Van Persie (opstelling foto onderaan) begon Oranje aan het duel met Ecuador, dat op het WK in Brazilië in Groep E zal uitkomen tegen Frankrijk, Honduras en Zwitserland. Waar het systeem met vijf verdedigers mede voor defensieve zekerheid (én gevaar vanaf de flanken) moet zorgen, stond Oranje al na negen minuten op achterstand. Felipe Caicedo vond in de rug van Joël Veltman zijn landgenoot Jefferson Montero, die simpel doelman Jasper Cillessen passeerde: 0-1 (foto rechts).

Voor de openingsgoal had Nederland wat speldenprikjes uitgedeeld en ook na de treffer van Montero ging de formatie van Van Gaal op zoek naar de aansluitingstreffer. Memphis Depay zag een gekraakte inzet en een hard schot over gaan.

De 1-1 kwam er toch voor rust. En de manier waarop het na 37 minuten gelijk werd, was schitterend. Met een afgemeten pass vond Jordy Clasie Van Persie. De aanvoerder van Oranje nam aan op zijn borst en voordat de bal stuiterde, volleerde hij snoeihard raak. Het was voor de topscorer aller tijden zijn 42ste interlandgoal.

Halverwege werd debutant Terence Kongolo vervangen door Patrick van Aanholt, maakte Clasie plaats voor Jonathan De Guzman en kwam Paul Verhaegh Daryl Janmaat (foto midden) aflossen. De Feyenoord-rechtsback had op slag van rust een flinke tik op zijn enkel gekregen van Oscar Bagui. Al hinkend ging hij naar de kleedkamer om na de onderbreking niet meer terug te keren.

Tegen een gehavend Ecuador, zowel Caicedo als zijn vervanger Armando Wila verliet per brancard het veld, ging Nederland na rust op zoek naar een overwinning. Ook de entree van Klaas-Jan Huntelaar, hij verving Van Persie, en kansjes voor Van Aanholt en Daley Blind zorgden niet voor een zege.

Zo is de voorbereiding op het WK zonder de nog vanwege clubverplichtingen afwezige Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Jeremain Lens gestart met een gelijkspel. Oranje zal op 31 mei nog oefenen tegen Ghana en op 4 juni tegen Wales. Vóór het duel met Ghana vervolgt Oranje de WK-voorbereiding tussen 20 en 27 mei in het Portugese Lagos. Op 2 juni moet Van Gaal zijn dertigkoppige voorselectie terugbrengen tot 23 man. In Brazilië is Spanje op 13 juni de tegenstander, Australië op 18 juni en Chili op 23 juni.

De vraag die na het eerste oefenduel blijft hangen is of Van Gaal tevreden is met de uitvoering van het 5-3-2-systeem. Zo niet, dan heeft hij nog een kleine maand om daaraan te schaven.