Oranje staat even droog, Janmaat talisman Van Gaal

Reacties

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond tegen Ecuador (aftrap 20.30 uur). Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar het oefenduel in de Amsterdam Arena.

Oranje staat even droog, Janmaat talisman Van Gaal

● Ecuador was één keer eerder tegenstander van het Nederlands elftal. Op 1 maart 2006 versloeg Oranje de Zuid-Amerikanen in een vrienschappelijke duel met 1-0. Dirk Kuijt maakte destijds de enige treffer en is van de wedstrijdselectie van zaterdagavond de enige speler die destijds meespeelde.

● Oranje verloor zijn vorige interland in maart van dit jaar met 2-0 van Frankrijk. Die verliespartij maakte een einde aan een reeks van zeventien interlands zonder nederlaag.

● Het Nederlands elftal heeft al twee duels niet gescoord (Colombia 0-0 en Frankrijk 2-0). De laatste keer dat Oranje drie (vriendschappelijke) interlands achtereen droog stond was onder bondscoach Bert van Marwijk in 2009 (Australië, Italië en Paraguay, drie keer 0-0).

● De laatste keer dat Oranje tegen een Zuid-Amerikaanse tegenstander een oefenduel speelde als opwarming voor een groot toernooi was tegen Paraguay in 1998. Het keurkorps van Nederland, destijds onder leiding van bondscoach Guus Hiddink, won het duel met 5-1 (mede door twee goals van Marc Overmars).

Beeld uit Nederland-Ecuador van 1 maart 2006 (1-0 zege), met rechts Arjen Robben.
Beeld uit Nederland-Ecuador van 1 maart 2006 (1-0 zege), met rechts Arjen Robben.

● Bondscoach Louis van Gaal heeft in zijn tweede ambstermijn negentien interlands achter zijn naam staan. De keuzeheer gebruikte Jeremain Lens met zestien keer het meest. Robin van Persie en Kevin Strootman volgen met elk veertien optredens.

● Opvallend: bondscoach Louis van Gaal verloor nog geen interland met Daryl Janmaat op het veld. De beoogde rechtsback voor het WK in Brazilië speelde tot nu toe dertien duels in Oranje (W9, G4). Het record is echter nog in handen van Hedwiges Maduro die in al zijn achttien interlands ongeslagen bleef in de periode van 2005 tot 2011 (W11, G7).

● Tegenstander Ecuador is voor de derde keer deelnemer aan een WK-eindronde en zit in Brazilië bij Frankrijk, Honduras en Zwitserland in de groep. De beste WK-prestatie van de Zuid-Amerikanen is het bereiken van de achtste finale in 2006 waarin Engeland met 1-0 te sterk bleek.

● Oranje’s  topscorer aller tijden Robin van Persie (41 goals) en Klaas-Jan Huntelaar (34 treffers) hebben op dit moment tegen 23 verschillende landen gescoord. Scoren de spitsen tegen Ecuador dan komen ze op gelijke hoogte met Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert die beiden tegen 24 verschillende opponenten een doelpunt maakten.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.