Nieuwe uitnederlaag City is uitstekend nieuws voor Van Gaal

Door de derde uitnederlaag op rij van Manchester City doen stadgenoot Manchester United en Louis van Gaal prima zaken. De derby tussen beide ploegen van volgende week wordt een duel onder hoogspanning. City verloor maandag bij Crystal Palace met 2-1 en kan de titel nu definitief uit het hoofd zetten.

De geschiedenis in de Premier League lijkt zichzelf daarmee te herhalen. Vorig seizoen ontving Palace – ook op een maandagavond – in de voorlaatste speelronde het nog volop om de titel strijdende Liverpool. The Reds namen een voorsprong van 0-3, maar de thuisploeg kwam terug tot 3-3. Daarmee vervloog voor Liverpool de laatste hoop op een kampioenschap, dat ging een week later naar Manchester City.

Uitgerekend City kan een nieuwe titel na de nederlaag op Selhurst Park helemaal uit het hoofd zetten. Bij een overwinning was de ploeg van manager Manuel Pellegrini op zes punten gekomen van koploper Chelsea, dat weliswaar nog een wedstrijd tegoed heeft. Het zou daarmee de belangrijkste uitdager van de Londense club geweest zijn, maar moet die eer nu aan Arsenal laten. Desondanks lijkt Chelsea het kampioenschap niet meer te kunnen ontgaan. City moet op zijn beurt vrezen dat het niet bij de topdrie eindigt.

Appèl
Beide ploegen kregen maandagavond in de eerste helft een uitstekende kans die er niet in ging. Nadat Jason Puncheon én Wilfried Zaha namens de thuisploeg een scherpe voorzet van Martin Kelly niet tot doelpunt wisten te promoveren en Sergio Agüero aan de andere kant de paal trof, was het tien minuten voor rust wél raak. Voor Palace welteverstaan.

Teleurstelling bij de Manchester City-spelers: de derde uitnederlaag op rij is een feit.

Een inzet van Scott Dann kwam via de benen van keeper Joe Hart voor de voeten van Glenn Murray (hoofdfoto), die simpel binnentikte. Het appèl voor buitenspel van de City-spelers werd daarbij genegeerd door arbiter Michael Oliver: 1-0. Die ruststand was overigens niet terecht, de bezoekers waren de betere. In een tweede helft waarin de miljoenenploeg een stuk minder overtuigend acteerde, gooide Puncheon het duel met een vrije trap kort na rust in het slot. De erg fraaie 2-1 van Yaya Touré kwam te laat.

Het betekende voor de titelhouder alweer de derde uitnederlaag op rij, na de 2-1 bij Liverpool en de 1-0 bij Burnley. Zondag gaan The Citizens op bezoek bij United. In de burenruzie staat de derde plek, en dus directe plaatsing voor de Champions League, op het spel. Die positie is nu in handen van United, de aartsrivaal heeft een punt minder. Een vierde uitverlies op rij van City zou Van Gaal derhalve op pole-position richting het miljoenenbal brengen.