Magisch moment Defoe bezorgt Advocaat derbyzege

Dick Advocaat heeft zijn eerste succes met Sunderland binnen. Dankzij een weergaloze treffer van Jermain Defoe (foto) won de thuisploeg de altijd beladen derby tegen Newcastle United: 1-0.

De Tyne-Wear derby was Sunderland de laatste jaren sowieso al gunstig gezind. Hoe de verhoudingen tussen beide ploegen de afgelopen seizoenen ook lagen, The Black Cats wonnen tot zondag de laatste vier edities van de burenruzie. De twee onderlinge duels daarvóór eindigden in een gelijkspel. In het thuisdebuut van Advocaat volgde zondagmiddag de vijfde opeenvolgende zege.

De supporters van de thuisploeg toonden rondom de beladen derby overigens twee gezichten. Aan de ene kant was er het wanstaltige spandoek waarop Newcastle-middenvelder Jack Colback – die afgelopen zomer overkwam van uitgerekend Sunderland – werd afgebeeld met een strop om zijn nek. Anderzijds klapte het thuispubliek echter massaal mee toen de meegereisde supporters in de zeventiende minuut applaudiseerden voor de twee bij de MH17-ramp omgekomen Newcastle-fans.

Beauty
Dat laatste getuigde van respect, iets wat de spelers van The Magpies – onder wie basisklanten Tim Krul en Daryl Janmaat – in de eerste helft ook voor Sunderland leken te hebben. De ploeg van Advocaat was voor rust veel beter, maar drukte dat lange tijd niet uit in de score. Door een absolute prachtgoal van Jermain Defoe op slag van rust ging Sunderland, met linksback Patrick van Aanholt in de basis, alsnog met een voorsprong de rust in.

De in januari gehaalde spits nam een afgeslagen lange bal vanuit de lucht ineens op zijn linkerslof en zag de bal vervolgens op schitterende wijze over keeper Krul heen in de kruising verdwijnen: 1-0. Die wereldtreffer kwam Defoe vlak na het rustsignaal in de catacomben overigens op een felicitatie van Krul te staan, de doelman erkende de schoonheid van het doelpunt dat hem te machtig was.

Een gespannen Dick Advocaat en zijn assistent Zeljko Petrovic vlak voor de aftrap.

Ook na de pauze leek de 2-0 lange tijd dichterbij dan de 1-1, pas in de 78ste minuut moest Sunderland-keeper Costel Pantilimon bij een schot van Rémy Cabella voor het eerst reddend optreden. Omdat Ayoze Pérez in de slotfase vanuit kansrijke positie over het doel van de Roemeen volleerde en een penaltyclaim in de dying seconds werd genegeerd, kon Advocaat na het laatste fluitsignaal juichen.

Met de overwinning lijkt de Nederlander hard op weg om te bewerkstelligen waarvoor hij werd aangenomen: Sunderland behouden voor de Premier League. Door de overwinning op de aartsrivaal stijgt zijn ploeg van de zeventiende naar de vijftiende plaats, met een voorsprong van drie punten op de degradatieplaatsen. Newcastle blijft dertiende.