Koeman en Southampton kunnen topvier vergeten

Southampton van manager Ronald Koeman heeft in de strijd om de bovenste plaatsen in Engeland een dure nederlaag geleden. Op Goodison Park van Everton ging het team met 1-0 onderuit, waardoor de topvier uit het zicht is geraakt.

Bij een overwinning had Southampton nog enigszins aansluiting gekregen met de Champions League-plaatsen. Nu is het gat met nummer vier Manchester City, dat een wedstrijd minder heeft, al acht punten. Een doelpunt van Phil Jagielka na een kwartier spelen was zaterdag genoeg voor The Toffees. Toch had het niet veel gescheeld of Southampton was de ploeg geweest die voor rust op voorsprong kwam.

Graziano Pellè wacht bij The Saints al sinds 20 december 2014 op zijn negende competitiedoelpunt. In de FA Cup en bij de nationale ploeg vond hij sindsdien wél het net, maar in de Premier League lukt het maar niet. Na vijf minuten was Pellè erg dicht bij de voor hem verlossende treffer, maar met een werkelijk formidabele redding ranselde Everton-doelman Tim Howard de inzet van de Italiaanse spits uit het doel.

Na iets meer dan een kwartier spelen was het vervolgens Jagielka die de enige goal van de middag maakte. De verdediger vond de bal plotseling voor zijn voeten en schoof hem in de lange hoek (foto). Southampton – met Eljero Elia en ex-Ajacied Toby Alderweireld in de basis die later werden vervangen door Filip Djuricic en Dusan Tadic – kwam in het vervolg van de eerste helft een paar keer goed weg, maar gescoord werd er niet meer.

Aangezien dat ook in de tweede helft niet gebeurde, hield Everton de drie punten in eigen huis. Bij een punt of meer was nummer zes Southampton over Liverpool naar de vijfde plaats gestegen, maar nu moeten Koeman en co vrezen dat Tottenham Hotspur hen zondagmiddag passeert. Everton lijkt door de zege definitief afstand van de onderste plaatsen te nemen.