Nieuwe lobby gestart tegen Blatter en reputatie FIFA

Reacties

Een groep van Europese parlementariërs en voetbalbestuurders is het wanbeleid van de FIFA zat. Met het initiatief 'New FIFA Now' hebben zij woensdag bij het Europees Parlement in Brussel een manifest met tien verbeterpunten voor de wereldvoetbalbond gepresenteerd.

Nieuwe lobby gestart tegen Blatter en reputatie FIFA

De FIFA, en in het bijzonder voorzitter Sepp Blatter, zijn al jaren omgeven door een zweem van omkoping en corruptie. Dat weerhoudt Blatter er ondanks zijn 78-jarige leeftijd niet van om voor een vijfde termijn als FIFA-preses te gaan.

Dat laatste schoot de actiegroep in het verkeerde keelgat. De hervormingsgezinden willen in de aanloop naar de nieuwe verkiezing van 29 mei, en daarna, veranderingen zien. De actiegroep pleit voor een hervorming van de bestuurlijke opzet bij de FIFA en de manier van leiding geven.

Jérôme Champagne was aanwezig bij de presentatie van het actieplan. Hij is, mits hij vijf nationale bonden achter zich weet te scharen, een van de tegenstrevers van Blatter. Behalve voor de Fransman geldt dat ook voor ex-voetballer David Ginola en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein.

Overigens ging Champagne niet helemaal mee in de anti-Blatter-stemming. 'Het is allemaal niet zo zwart-wit bij de FIFA als het wordt voorgesteld. Sommigen maken van de FIFA een karikatuur. Ik sta ook niet achter het anti-Blatterisme dat sommigen prediken. Want Blatter moet als FIFA-voorzitter met overkoepelende bonden rekening houden. Hij heeft minder macht dan je denkt.'

Hoewel New FIFA Now geen directe invloed kan uitoefenen, hoopt de actiegroep wel druk uit te kunnen oefenen op de komende verkiezing en het afdwingen van maatregelen tegen de corruptie. Champagne, Ali bin Al-Hussein en Ginola pleitten eerder al voor hervormingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.