Lyon heeft beste zenuwen en schakelt Besiktas uit

Reacties

Olympique Lyon heeft donderdagavond de halve finale van de Europa League bereikt ten koste van Besiktas. De Fransen trokken aan het langste eind in een zinderende strafschoppenserie die nodig was na een 2-1 zege voor Besiktas. De eerste wedstrijd won Lyon met 2-1.

Lyon heeft beste zenuwen en schakelt Besiktas uit

De penaltyserie eindigde in 7-6 in het voordeel van Lyon. Namens Besiktas misten Dusko Tosic en Matej Mitrovic. Bij Lyon faalde alleen Christophe Jallet.

De autoriteiten in Istanbul stonden op scherp voor de terugwedstrijd. Een week terug moest de aftrap van de eerste ontmoeting drie kwartier worden uitgesteld vanwege ongeregeldheden op de tribunes, waardoor de UEFA zich genoodzaakt zag om de clubs te dreigen met uitsluiting van Europees voetbal voor één seizoen bij een volgend incident in de komende twee jaar in een Europese competitie. De heenwedstrijd eindigde ondanks een treffer van Ryan Babel in een 2-1 zege voor de Fransen, waardoor Besiktas in eigen huis in ieder geval moest winnen van Lyon, dat het zonder de niet-speelgerechtigde Memphis Depay moest stellen.

Talisca zette de thuisploeg, waarbij Babel aan de aftrap stond, na een half uur op het goede spoor. De Braziliaan ontving de bal van Oguzhan Özyakup na een korte corner en schoot vanaf de zestien meter knap raak uit de draai. In die fase had Besiktas kort de overhand; het spel golfde immers op en neer. Daarom volgde de fraaie gelijkmaker al snel. Maxime Gonalons wipte de bal over de Turkse defensie heen, waarna Lacazette het hoofd koel hield en scoorde met een bekeken tikje over doelman Fabri.

Besiktas moest vervolgens tien minuten lang alle zeilen bijzetten om de pauze in te gaan zonder tweede tegentreffer. Alexandre Lacazette was daarbij dichtbij met een gekruld schot dat op de paal eindigde. Bovendien zeilde vlak voor het rustsignaal een schot van Maxime Cornet maar net voorlangs. Met frisse moed kwam Besiktas uit de kleedkamer. Lyon werd onder aanvoering van Talisca gelijk teruggedrongen.

Spanning
Doelman Anthony Lopes redde nog wel knap op een inzet met het hoofd van Cenk Tosun, maar de harde kopbal van Talisca was hem vlak daarna wel te machtig. Lyon kreeg al snel in de tegenstoot de kans om de marge te herstellen, maar Lacazette stuitte op Fabri, die even later ook uitstekend redding bracht bij een van richting veranderde voorzet.

Lyon nam logischerwijs meer risico's in de spannende slotfase. Daar profiteerde Besiktas bijna van: een verdwaalde voorzet van Ricardo Quaresma eindigde op de paal, waarna Babel in de rebound de enorme mogelijkheid verprutste. Aan de andere kant stond de lat een heldenrol voor Lacazette in de weg.

In de verlenging vielen ondanks vele kansen over en weer geen treffers meer, waardoor penalty's de beslissing brachten. Daarin bleek Lyon nipt de sterkste.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.