UEFA klaagt Lyon en Besiktas aan na rellen

Zowel Olympique Lyon als Besiktas is door de UEFA in staat van beschuldiging gesteld na de gebeurtenissen van afgelopen donderdag. De wedstrijd tussen de Fransen en Turken werd met bijna een uur uitgesteld; een kwartier voor de oorspronkelijke aanvangstijd stond het veld nog vol met fans.

UEFA klaagt Lyon en Besiktas aan na rellen

De lezing van de thuisploeg was dat er vanaf de tribunes vuurwerk naar beneden werd gegooid, waarna supporters in paniek hun toevlucht zochten op het veld. Op social media doken daarnaast beelden op van heftige vechtpartijen op de tribune. In een statement van de UEFA valt te lezen dat zowel Lyon als Besiktas wordt aangeklaagd. De thuisploeg krijgt vier aanklachten over zich heen.

De Europese voetbalbond verwijt Lyon dat het de fans niet in de hand hield voor de wedstrijd en dat de gangpaden in het stadion niet vrij bleven tijdens het duel. Ook merkte de bond op dat bij de 2-1 van Lyon, die vlak voor tijd viel, fans het veld betraden. Daarnaast wordt Lyon net als Besiktas verantwoordelijk gehouden voor het afgestoken vuurwerk.

Besiktas wordt vooral het negatieve gedrag van de Turkse supporters aangerekend. Fans van de club gooiden volgens de UEFA met objecten, staken vuurwerk af en verstoorden de orde op de tribunes.

Discussie
De situatie in Frankrijk zorgde voor een heftige discussie tussen beide clubs. Een woordvoerder van Besiktas was duidelijk over de situatie. 'Alles wat gebeurde is de verantwoordelijkheid van Lyon. Wij hebben niets gedaan en maken ons geen zorgen. De ontvangende club moet zorgen voor veilige omstandigheden.'

Aan Franse kant nam voorzitter Jean-Michel Aulas het woord. Hij pleit ervoor dat de returnwedstrijd in Turkije zonder publiek wordt afgewerkt. 'Dat zou de eerlijke oplossing zijn. Ik hoop dat de UEFA er werk van maakt.'

De heenwedstrijd in het Stade des Lumières eindigde in een 2-1 overwinning voor Lyon, dat in de laatste tien minuten nog twee keer scoorde.

Bekijk hier al onze video's