KNVB neemt proflicentie FC Twente voorwaardelijk af

Reacties

De KNVB heeft op basis van de uitgelekte contractstukken met Doyen Sports Group besloten de proflicentie van FC Twente voorwaardelijk af te nemen. De Tukkers mogen daarnaast de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europees voetbal en moeten een boete van ruim 45 duizend euro betalen.

KNVB neemt proflicentie FC Twente voorwaardelijk af

'FC Twente heeft bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleid', zo stelt de KNVB over de via Football Leaks uitgelekte documenten, waaruit blijkt dat Twente door de contractueel vastgelegde afspraken met de investeringsmaatschappij geen onafhankelijk spelersbeleid kon maken. 'Dat is het oordeel van de licentiecommissie naar aanleiding van het onderzoek naar de samenwerking tussen Doyen Sports en de club.'

FC Twente mag de licente alleen behouden als de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek. De club heeft zich al bij de straf neergelegd, maar wacht mogelijk nog wel een puntenstraf of een transferverbod aangezien de KNVB de zaak voorlegt aan de KNVB en de FIFA.

De reden voor uitsluiting voor Europees voetbal is dat Twente in het seizoen 2014/15 ten onrechte een UEFA-licentie ontving. Zij verkregen de toestemming om deel te nemen aan de Europa League op basis van onvolledige en onjuiste informatie. De Tukkers hebben daar sportief en financieel voordeel van gehad en moeten nu dus boeten.

Onderzoeksbureau
De licentiecommissie van de KNVB is bovendien van mening dat de huidige misstanden mede zijn veroorzaakt door de bestuursstructuur en bestuurlijke organisatie van FC Twente, laat de voetbalbond weten in een statement. Een extern onderzoeksbureau moet in kaart brengen welke personen verantwoordelijk zijn voor de problemen, zodat de schuldigen in de verdere toekomst niet meer een vergelijkbare rol bij Twente kunnen vervullen.

Dat onderzoek moet ook aanbevelingen opleveren die de bestuurlijke inrichting van de club verbeteren. De exacte invulling van het onderzoek stemt de licentiecommissie met de gemeente Enschede af. Het streven is dat het onderzoeksbureau begin 2016 start met het speurwerk. De club mag de proflicentie behouden als zij de aanbevelingen van het onderzoek tot tevredenheid van de licentiecommissie uiterlijk 1 mei 2016 doorvoeren.

Duidelijkheid
Anderhalve week geleden vroeg de KNVB aan Twente om duidelijkheid te geven over de stukken die in november uitlekten. De Tukkers kregen zes dagen de tijd om de voetbalbond alle informatie te verschaffen over de banden met Doyen. Afgelopen donderdag lichtte de club de situatie toe tijdens een speciale bijeenkomst met afgevaardigden van de KNVB en de gemeente Enschede.

De licentiecommissie van de KNVB is enkele dagen later tot de conclusie gekomen dat de uitgelekte documenten echt zijn. Eerder bestreed Doyen dit nog in een verklaring op de website. Ondanks de ontkenning van Doyen kon de licentiecommissie niet anders dan Twente een straf opleggen. Het betekent dat de club die in 2010 nog kampioen van Nederland nu voorwaardelijk zijn licentie moet inleveren en de komende drie seizoenen niet op een Europees podium mag acteren.

Het is een hard gelag voor Twente, omdat het huidige bestuur naar eigen zeggen geen weet had van de duistere deals met Doyen. Die werden buiten medeweten van de momenteel oververmoeide Gerald van den Belt afgesloten door Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Beide ex-voorzitters zijn inmiddels opgestapt en worden mogelijk aansprakelijk gesteld als blijkt dat ze Twente schade hebben berokkend. Dat laatste werd vandaag dus nog maar eens bevestigd door de KNVB.

Nu de licentiecommissie van de KNVB heeft geoordeeld, wacht vrijdag nóg een spannende dag voor Twente. Dan blijkt of de gemeenteraad instemt met de plannen van de gemeente Enschede om een garantstelling van 32 miljoen euro af te geven aan de huidige nummer zestien van de Eredivisie. Het zou voor een enorme verlichting zorgen voor de financieel geplaagde club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.