Kampioen De Boer opnieuw winnaar trainersklassement

Reacties

Frank de Boer heeft, net als vorig seizoen, het trainersklassement van Voetbal International afgesloten als officiële winnaar. De Ajax-trainer profiteert daarmee echter wel van het feit dat Dwight Lodeweges vijf speelronden voor het einde noodgedwongen op moest stappen bij SC Cambuur.

Kampioen De Boer opnieuw winnaar trainersklassement

Zowel Lodegeweges als diens opvolger Henk de Jong scoorden dit seizoen gemiddeld hoger dan De Boer. Het is tekenend voor de uitstekende prestatie die zij dit seizoen neerzetten door de Leeuwarders met de twaalfde plaats overtuigend naar handhaving in de Eredivisie te loodsen. De Jong stond echter te weinig duels langs de kant om De Boer af te troeven, terwijl Lodeweges als vertrokken trainer officieel niet meer kan meedingen naar de koppositie.

De eindzege van De Boer is er dus een met een kanttekening, maar doet niets af aan de vierde achtereenvolgende landstitel die hij met Ajax veroverde. Hoewel hij volgens velen niet over de kwalitatief beste selectie van alle titelkandidaten beschikte, kneedde hij de Amsterdammers wel tot de meest stabiele ploeg van de Eredivisie. De negatieve uitschieters bleven vooral beperkt tot de Europa League (0-3, 1-3, Red Ball Salzburg) en het bekertoernooi (1-5, PEC Zwolle).

In het kielzog van het Cambuur-duo en De Boer presteerden ook Henk Fraser en Ronald Koeman bovengemiddeld goed. Als opvolger van Maurice Steijn loodste Fraser ADO Den Haag in twaalf speelronden van de laatste naar de negende plaats, terwijl Koeman Feyenoord in zijn derde en laatste seizoen in De Kuip naar de tweede plaats leidde. Met overwegend goed voetbal pakten de Rotterdammers 22 van de 24 punten in de laatste acht duels.

Verder valt vooral op dat Jon Dahl Tomassen met een gemiddelde van 5,03 ver onder de maat scoorde. De Deense trainer werd eind vorig jaar aangesteld bij Roda JC Kerkrade, maar deed het beduidend minder dan zijn voorganger Ruud Brood (5,79). Voor de Limburgers mondde dat uit in de eerste degradatie uit de Eredivisie in de clubhistorie. Ten tijde van het ontslag van Brood stond Roda JC nog veertiende.

* = te weinig wedstrijden om mee te dingen naar de eindoverwinning.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.