Gudjohnsen kondigt overmand door verdriet afscheid aan

De WK-droom van IJsland spatte dinsdag uiteen in Zagreb. Die enorme teleurstelling was voor routinier Eidur Gudjohnsen reden zijn afscheid als international aan te kondigen, terwijl bondscoach Lars Lagerbäck juist open staat voor een langere samenwerking met de IJslandse bond. In het Kroatische kamp is louter blijdschap na het overleven van de play-offs.

Gudjohnsen kondigt overmand door verdriet afscheid aan

Door goals van Mario Mandzukic en Darijo Srna verloor IJsland na het doelpuntloze thuisduel met 2-0. Dat terwijl Kroatië bijna een uur met tien man speelde omdat arbiter Björn Kuipers Mandzukic na een woeste tackle met een rode kaart naar de kleedkamer stuurde.

Gudjohnsen kon de uitschakeling en het mislopen van de eerste WK-plaatsing ooit maar moeilijk verkroppen. 'Dit is een enorme teleurstelling', aldus de ex-spits van onder meer PSV, Barcelona, Chelsea en  Tottenham Hotspur. 'We droomden van het WK, maar hebben verloren van een beter team. Ik weet zo goed als zeker dat dit mijn laatste wedstrijd als international was', vertelde de 35-jarige aanvaller van Club Brugge overmand door emoties.

Lagerbäck sprak woorden van gelijke strekking. 'Een grote teleurstelling, we waren zo dicht bij ons doel. Ik had goede hoop, maar Kroatië was beter. Hier moeten we van leren.' Het contract van de Zweed loopt eind dit kalenderjaar af, maar hij neemt niet per se afscheid. 'Ik moet eens in de spiegel kijken en mezelf de vraag stellen of ik niet te oud ben. Maar als er niks voorbij komt, sta ik zeker open om bij de IJslandse ploeg door te gaan. Mijn toekomst zal snel duidelijk worden', aldus de 65-jarige coach, die zijn vierde opeenvolgende WK-deelname misloopt. In 2002 en 2006 was hij eindverantwoordelijk bij Zweden en in 2010 bij Nigeria.

Niko Kovac (rechts) laat zijn emoties de vrije loop na het laatste fluitsignaal.
Niko Kovac (rechts) laat zijn emoties de vrije loop na het laatste fluitsignaal.

Hoe anders was de stemming bij de Kroaten. Keuzeheer Niko Kovac roemde de strijdlust van zijn ploeg. 'Het is niet gemakkelijk om zo lang met tien man te spelen. Dat zag je ook in de eerste wedstrijd, toen wij met een man meer kwamen te staan. Maar onze instelling was perfect en aanvallend zat het goed in elkaar. We hadden wel vijf keer kunnen scoren.'

'Ik hoop dat Kroatië voortaan altijd zo zal voetballen', vervolgde Kovac. 'Dit is slechts het begin van wat ik wil zien. Iedereen heeft alles gegeven.' Toch maakte de Kroatische bondstrainer ook ruimte voor een kritische noot. 'De rode kaart was volledig terecht. Een domme actie van Mandzukic', besloot hij met een indirect compliment voor Kuipers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen