IJsland blijft met hangen en wurgen overeind tegen Kroatië

IJsland begon het play-off-duel met Kroatië sterk, maar mocht uiteindelijk blij zijn met de doelpuntloze remise in eigen land. Het grootste verlies was dat IJsland het dinsdag in de return mogelijk moet stellen zonder Kolbeinn Sigthórsson.

IJsland blijft met hangen en wurgen overeind tegen Kroatië

De Ajacied moest op slag van rust met een op het oog ernstige enkelblessure het veld verlaten. De kans dat de aanvaller present is bij de return lijkt niet groot, al is de exacte ernst nog niet bekend. IJsland ging goed van start en had in eigen land, gesteund door ruim tienduizend supporters, het betere van het spel.

Toch was het Kroatië dat al snel voor gevaar zorgde. Luka Modric drong door tot in het strafschopgebied, maar de middenvelder van Real Madrid werd tijdig gehinderd door de IJslandse defensie. In het vervolg van de eerste helft bepaalde IJsland het tempo. Echt gevaarlijk werd de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck niet.

Zeker na het wegvallen van Kolbeinn Sigthórsson, die het aanvalsduo vormde met Alfred Finnbogason (foto), had de ploeg moeite tot grote kansen te komen. Voor de spits van Ajax was het sowieso een teleurstellende avond. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en namen de Kroaten het heft in handen, al was dat ook te danken aan de numerieke meerderheid.

Noodrem
Na amper vijf minuten moest Ólafur Skúlason namelijk aan de noodrem trekken om Ivan Perisic de vrije doortocht te belemmeren. Skúlason mocht inrukken en de daaropvolgende vrije trap van Modric werd schitterend gekeerd door doelman Hannes Thór Halldórsson. Het was slechts het begin van de aanvalsdriften van Kroatië.

Met kansen voor invaller Ivica Olic, Mario Mandžukic en Eduardo mocht IJsland in de handen knijpen dat de stand in Laugardalsvöllur, het nationale stadion van IJsland, gelijk bleef. Doordat het eiland een uitdoelpunt voorkwam creeërt het een goede uitgangspositie met het gelijkspel voor de return van dinsdag in Zagreb.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen