Improductieve Kroaten zoeken goals tegen stug IJsland

Voetbal International blikt vooruit op de Europese play-offs om een WK-ticket. Kroatië en IJsland staan dinsdagavond (20.15 uur) tegenover elkaar in Zagreb.

Improductieve Kroaten zoeken goals tegen stug IJsland

Kroatië

Beste WK-prestatie: 3de plaats
Bondscoach Niko Kovac heeft de beschikking over de nodige aanvallende krachten. Maar in de WK-kwalificatiereeks bleek dat het scoren de Kroaten slecht af gaat. De tien duels leverden slechts twaalf doelpunten op, waarvan de helft op eigen veld. Bayern München-spits Mario Mandzukic is met drie treffers de topscorer.

In Reykjavik kwam vrijdag het euvel nogmaals aan het licht. Want zelfs tegen tien man – Olafur Skulason kreeg in de vijftigste minuut een rode kaart - bleken de Kroaten niet bij machte zich naar een goede uitgangspositie te schieten, terwijl er met onder anderen Luka Modric, Mandzukic, Ivo Ilicevic en Eduardo aansprekende offensieve krachten op het veld stonden.

Kovac ziet echter in de eerste ontmoeting voldoende aanleiding voor optimisme. 'Soms is het lastiger tegen tien man dan tegen elf. Maar de indruk blijft dat we een betere ploeg hebben en bij elkaar ook meer mogelijkheden', aldus de bondscoach. 'Ik ben ervan overtuigd dat we ons dominante spel ook in Zagreb kunnen spelen en wij naar Brazilië gaan.'

Uitgelicht
Kroatië, dat in 1998 met een derde plaats zijn beste WK-resultaat boekte, kan niet veel moed putten uit de prestaties in de laatste interlands. Van de laatste vijf duels werd er geen enkele gewonnen. Naast twee gelijke spelen werd drie keer verloren, waarvan de laatste twee zelfs in Zagreb. Zowel België (1-2) als Schotland (0-1) keerde met de drie punten huiswaarts.

IJsland

Beste WK-prestatie: -
Ondanks het gelijkspel op eigen veld heeft IJsland moed geput uit de eerste ontmoeting met Kroatië. 'Ons defensieve optreden in de tweede helft was absoluut fabuleus', zei bondscoach Lars Lagerbäck. 'Een gelijkspel zonder een doelpunt te incasseren voelde aan als een zege gezien de omstandigheden.' 

Maar om te kunnen debuteren op het WK dient IJsland opnieuw sterk voor de dag te komen. Het ontbreken van Kolbeinn Sigthórsson is daarbij een aderlating. De Ajacied, die vrijdag een enkelblessure opliep, is met vier goals in zeven duels de meest trefzekere IJslander in de kwalificatiereeks, maar is niet inzetbaar.

Het wegvallen van Sigthórsson biedt Alfred Finnbogason een kans zich te laten zien als de goalgetter die hij doorgaans is in dienst van SC Heerenveen en zich te laten kronen tot de held van IJsland.

Uitgelicht
Voor Hannes Halldórsson is ook een belangrijke rol weggelegd. De 29-jarige doelman hield vrijdag zijn doel schoon met enkele knappe reddingen. De zeventienvoudig international kan niet bogen op veel internationale ervaring. Op clubniveau is die beperkt gebleven tot één wedstrijd voor het Noorse Brann Bergen in 2012. Verder speelde Halldórsson in de IJslandse competitie.

Onderlinge historie

Tot de play-offs voor het WK troffen beide landen elkaar slechts twee keer in een officiële confrontatie.  In maart 2005 was Kroatië gastheer in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2006 in Duitsland. In september van dat jaar volgde de return in Reykjavík. Beide keren ging IJsland onderuit.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
26/03/2005 Kroatië - IJsland 4-0 WK-kwalificatie
03/09/2005 IJsland - Kroatië 1-3 WK-kwalificatie
15/11/2013 IJsland - Kroatië 0-0 WK-play-offs

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen