WK-droom van IJsland in duigen tegen tiental van Kroatië

IJsland is er niet in geslaagd de WK-droom te realiseren. In en tegen Kroatië ging de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck met 2-0 ten onder, waardoor het team de eerste deelname aan een WK misloopt.

Nooit eerder kwamen de eilandbewoners zo ver in de kwalificatiereeks voor een WK. Na het doelpuntloze gelijkspel in IJsland lagen er absoluut kansen, maar moest de ploeg het wel doen zonder de geblesseerde Ajax-aanvaller Kolbeinn Sigthórsson. Dat gemis liet zich merken, al was het krachtsverschil in Zagreb erg groot.

De intenties waren direct duidelijk. Kroatië schoot furieus uit de startblokken op zoek naar doelpunten. De Kroaten speelden beduidend sterker, creëerden via Mario Mandzukic, Ivica Olic en Darijo Srna drie grote kansen, maar gingen slechts met een 1-0 voorsprong én een man minder de rust in.

Mandzukic (foto rechts) vertolkte daarbij de hoofdrol. De spits van Bayern München schoot zijn ploeg in de 28ste minuut op voorsprong op aangeven van Ivan Perisic, maar kreeg amper tien minuten later de rode kaart van scheidsrechter Björn Kuipers.

De Nederlandse leidsman kon niets anders doen dan de aanvaller wegsturen na diens grove tackle op de knie van AZ-aanvaller Johann Berg Gudmundsson. Ondanks de numerieke meerderheid lukte het IJsland niet om echt gevaarlijk te worden voor het doel van keeper Stipe Pletikosa.

Sterker, op zoek naar de gelijkmaker kreeg IJsland al snel in de tweede helft de deksel op de neus. Srna zette, na een fraaie actie van Mateo Kovacic, de marge op twee, waarmee de captain van Kroatië de wedstrijd in het slot gooide. Door de 2-0 overwinning op IJsland plaatste Kroatië zich, na het mislopen van het WK 2010, voor de eindronde van volgend jaar in Brazilië.