Groep F: Rusland na remise geplaatst, Portugal in play-offs

Rusland heeft zich na het gelijkspel tegen Azerbeidzjan in Groep F definitief geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië. Ook Portugal won, maar moet zich voorbereiden op de play-offs om een WK-ticket.

Azerbeidzjan - Rusland 1-1
Rusland heeft zich na het gelijke spel in en tegen Azerbeidzjan verzekerd van deelname aan het WK van volgend jaar zomer. In Baku leken de Russen af te stevenen op een nipte overwinning, maar de late treffer van Vagif Javadov bezorgde Azerbeidzjan, dat onder leiding staat van de Duitse oefenmeester Berti Vogts, uiteindelijk een punt.

Na vijftien minuten werd de ban gebroken. Een splijtende pass van Viktor Faizulin rondde aanvoerder Roman Shirokov (foto) beheerst af. De eindstand werd echter in blessuretijd bereikt. Uit de voorzet van Mohir Shukurov kopte Javodov de gelijkmaker binnen.

De treffer van Azerbeidzjan, waar Maksim Medvedev met rood van het veld werd gestuurd, had voor de stand geen gevolgen. Met 22 punten uit tien kwalificatiewedstrijden eindigt Rusland als eerste in Groep F.

Portugal - Luxemburg 3-0
Portugal kende dinsdagavond weinig moeite met Luxemburg, al werd de ploeg van bondscoach Paulo Bento in het zadel geholpen door Aurélien Joachim. De aanvaller van RKC Waalwijk werd na 27 minuten na een overtreding op André Almeida met rood van het veld gestuurd, waarna Portugal in een tijdsbestek van zeven minuten 2-0 op het scorebord bracht.

Een fraaie actie van Silvestre Varela stond aan de basis van de openingstreffer terwijl Nani, bij afwezigheid van de geschorste Cristiano Ronaldo aanvoerder van Portugal, even later de marge op twee zette. In de tweede helft bepaalde aanvaller Hélder Postiga de eindstand in Coimbra.

Portugal moet zich na de remise van Rusland gaan richten op de play-offs om een WK-ticket. Op maandag 21 oktober wordt bekend gemaakt welk land de Portugezen treffen in het tweeluik om deelname aan het WK in Brazilië.

Israël - Noord-Ierland 1-1
Noord-Ierland heeft in het Israëlische Ramat Gan een punt overgehouden in het duel om des keizers baard. Steven Davis bepaalde een kwartier voor tijd de eindstand, nadat Eden Ben Basat de score had geopend voor Israël. De aanvaller van Toulouse was afgelopen vrijdag ook al trefzeker tegen Portugal (1-1). Voor de stand maakte het weinig uit. Israël eindigt als nummer drie, terwijl Noord-Ierland is terug te vinden op plaats vijf.