Nog vier WK-tickets op het spel in kwalificatiereeks Europa

In de Europese WK-kwalificatiecyclus worden dinsdag de laatste wedstrijden gespeeld. In vier van de negen poules is het directe WK-plaatsbewijs nog niet vergeven, terwijl er ook nog om diverse play-off-tickets gestreden wordt.

Nog vier WK-tickets op het spel in kwalificatiereeks Europa

Groep A: Belgische afterparty
België zal de confrontatie met Wales willen gebruiken als afterparty voor de WK-plaatsing van afgelopen vrijdag in en tegen Kroatië. Het Koning Boudewijnstadion is volledig uitverkocht en alle ingrediënten voor een monsterscore zijn aanwezig. Voor het  lang en breed uitgeschakelde Wales staat er namelijk niets meer op het spel, al spelen er toch twee noemenswaardige gebeurtenissen  voor de Britten. Craig Bellamy speelt in Brussel zijn 78ste en laatste interland, terwijl de pas zestienjarige Harry Wilson zijn debuut kan maken voor de ploeg van Chris Coleman. Als hij speelt, is Wilson de jongste speler aller tijden voor Wales. Daarmee zou de jeugdspeler van Liverpool het record van Bale uit de boeken spelen. Kroatië is ongeacht het resultaat uit bij Schotland al zeker van deelname aan de play-offs, terwijl Macedonië uit bij Servië de kans krijgt afstand te nemen van de laatste plaats in de poule.

Groep B: Hopen op een wonder
Achter het al geplaatste Italië strijden nog vier landen om plek twee in Groep B. Maar wie dat gevecht ook wint, het is vrijwel zeker dat de nummer twee van Groep B naast een play-off-ticket grijpt. Bulgarije, Denemarken, Tsjechië en Armenië hebben namelijk meer verliespunten dan de andere potentiële nummers twee in de Europese WK-kwalificatiereeks. De kans dat een van die vier landen die achterstand dinsdag nog goed maakt, is nihil.

Christian Eriksen en Denemarken gaan vrijwel zeker niet naar het WK.
Christian Eriksen en Denemarken gaan vrijwel zeker niet naar het WK.

Groep C: Topper zonder belangen
Dinsdagavond staat in Solna met Zweden-Duitsland een fantastisch affiche op het programma, maar het duel kent geen sportieve belangen meer. Duitsland is al zeker van WK-deelname, terwijl Zweden meegaat in de loting voor de play-offs. Ook de rest van de eindstand in Groep C staat al vast, alleen Ierland zou Oostenrijk in een zeer onwaarschijnlijk scenario nog in kunnen halen.

Groep D: Oranje wacht heet avondje
Voor Nederland staat er in het uitduel met Turkije, los van de Wereldranglijst en het behouden van de ongeslagen status, niets meer op het spel. Voor de Turken geldt dat allerminst, want zij jagen op de cruciale tweede plaats. Alleen bij een zege houdt Turkije een reële kans op het behouden van plek twee. Bij een overwinning kan Turkije zich rijk rekenen, of Roemenië moet roet in het eten gooien door met een bijzonder ruime marge te winnen van Estland. In dat geval kan Roemenië de Turken op doelsaldo (nu +5 tegen +9) voorbij. Hongarije, dat vrijdag met 8-1 werd vernederd door Oranje, kan alleen nog als tweede eindigen als zowel de Roemenen als de Turken forse misstappen begaan. De Hongaren spelen tegen zwakke broeder Andorra.

Het WK lonkt voor het oranje getinte IJsland.
Het WK lonkt voor het oranje getinte IJsland.

Groep E: IJsland kan stunt volmaken
Zwitserland is in Groep E al zeker van het WK en IJsland heeft zijn kansen op een play-off-ticket helemaal in eigen hand. De ploeg van Alfred Finnbogason, Kolbeinn Sigthórsson en Johann Berg Gudmundsson gaat bij een overwinning in Noorwegen sowieso naar de barrageduels. Een gelijkspel of nederlaag kan ook volstaan, maar dan wordt IJsland wel afhankelijk van het resultaat van Slovenië op bezoek bij de Zwitsers. Als IJsland verliest en Slovenië gelijkspeelt, trekken de Slovenen op basis van doelsaldo (nu +4 tegen +2) aan het langste eind. Het duel Cyprus-Albanië in Strovolos is er een om des keizers baard.

Groep F: Russen op rozen
Hoewel Rusland thuis tegen Azerbeidzjan slechts met 1-0 won en de Azeri onlangs met 3-1 van Noord-Ierland wonnen, lijdt het nauwelijks twijfel dat Rusland zich in de Azerbeidjaanse hoofdstad Baku van een ticket naar Brazilië gaat verzekeren. Aan een punt hebben de Russen genoeg om Portugal achter zich te houden. Portugal gaat in dat geval naar de play-offs en mag dinsdagavond thuis tegen Luxemburg nog aan het zelfvertrouwen werken. Het duel Israël-Noord-Ierland is een niemendalletje.

Groep G: Doelsaldo doorslaggevend
Bosnië Herzegovina en Griekenland zijn in een felle strijd om de koppositie verwikkeld, maar vanwege het geweldige doelsaldo van het Balkanland (+23) maakt Griekenland (+6) slechts een kleine kans op directe plaatsing voor het WK. Hoewel het doelsaldo in het nadeel van de Grieken is, is het resterende programma juist in hun voordeel. Terwijl Griekenland thuis speelt tegen Liechtenstein, moet Bosnië Herzegovina een bezoek aan het Litouwse Kaunas overleven. De nummer twee van Groep G gaat in elk geval naar de play-offs. Letland-Slowakije is het andere duel dat resteert in deze groep.

Engeland heeft tegen Polen alles in eigen hand.
Engeland heeft tegen Polen alles in eigen hand.

Groep H: Engeland kan het thuis afmaken
Alle kaarten in Groep H lijken geschud. Als Engeland in een (deels met Polen) volgepakt Wembley van Polen wint, en Oekraïne zich in San Marino niet laat verrassen, blijft de stand in Groep H zoals hij is. Polen is al uitgeschakeld na de 1-0 nederlaag in Oekraïne van vrijdag. Montenegro maakt alleen in theorie nog kans op plek twee, want dan zou het met gigantische cijfers thuis van Moldavië moeten winnen, terwijl Oekraïne dan van kleinduimpje San Marino zou moeten verliezen. De uiteindelijke nummer twee in Groep H is verzekerd van deelname aan de play-offs.

Groep I: Laatste klus Spanje
Spanje heeft dinsdag in Albacete tegen Georgië aan een punt genoeg voor een plek op het WK. De Spanjaarden zullen tegen het land uit de Kaukasus nog wel een professionele klus moeten leveren; dinsdag tegen Wit-Rusland (2-1) maakte La Roja namelijk een lakse indruk, waardoor de zege in de slotfase nog in het geding kwam. Frankrijk, dat in het geval van een Spaanse zege of remise naar de play-offs gaat, speelt nog thuis tegen het al uitgeschakelde Finland. Wit-Rusland komt niet meer in actie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen