Nummer twee Groep B dreigt naast play-offs WK te grijpen

Met nog één speelronde voor de boeg in de groepsfase van de Europese WK-kwalificatiereeks heeft het er alle schijn van dat de uiteindelijke nummer twee van Groep B afvalt voor de play-offs om de vier laatste startbewijzen in Europa.

Nummer twee Groep B dreigt naast play-offs WK te grijpen

Als dinsdagavond de rook van het kwalificatiegeweld is opgetrokken plaatsen acht van de negen nummers twee zich voor de barragewedstrijden die in november plaatsvinden. Omdat Groep I als enige poule uit vijf landen bestaat, worden in de overige acht groepen de resultaten tegen de hekkensluiters weggestreept.

Met de laatste en allesbeslissende speeldag voor de boeg maakte VI.nl alvast de balans op. Conclusie: in de meest voor de hand liggende scenario's sneuvelt de nummer twee van Groep B, waarin met name Bulgarije en Denemarken nog mogen hopen op de stek achter de al geplaatste koploper Italië.

Ervan uitgaande dat Denemarken zijn laatste thuiswedstrijd tegen Malta wint, moeten ook de Bulgaren thuis van Tsjechië winnen om nog kans te maken op de plek die mogelijk toegang biedt tot de play-offs. In dat geval verzamelt de nummer twee van Groep B maximaal tien punten als de resultaten tegen de nummer laatst Malta vervallen.

Door vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Italië niet verder te komen dan een 2-2 gelijkspel, heeft Denemarken zijn kansen op een WK-ticket vergooid.
Door vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Italië niet verder te komen dan een 2-2 gelijkspel, heeft Denemarken zijn kansen op een WK-ticket vergooid.

Met die tien punten kan Bulgarije dan wel Denemarken een tweeluik met een van de andere nummers twee vrijwel zeker op zijn buik schrijven. Tenzij IJsland in Groep E op bezoek bij Noorwegen verliest en Slovenië met een gelijkspel bij het al geplaatste Zwitserland vervolgens op basis van het doelsaldo de tweede plaats opeist.

Omdat Slovenië in de doorberekende stand van nummers twee dan ook op tien punten zou eindigen, zouden de doelcijfers vervolgens bepalen of Bulgarije/Denemarken of Slovenië zich met de hakken over de sloot voegt bij de zeven andere nummers twee.

De bij PSV overbodige Stanislav Manolev kan met Bulgarije nog naar de play-offs als hij zijn land dinsdag op overtuigende wijze langs Tsjechië leidt.
De bij PSV overbodige Stanislav Manolev kan met Bulgarije nog naar de play-offs als hij zijn land dinsdag op overtuigende wijze langs Tsjechië leidt.

Voorafgaand aan het duel met Zwitserland staat Slovenië zonder de resultaten tegen Cyprus op een doelsaldo van 10-9. Waar de goals van Denemarken (9-11) tegen de nummer laatst Malta niet mee zullen tellen en de Denen in vrijwel alle scenario's dus kansloos zijn voor een play-off-plaats, hebben de Bulgaren (6-7) met een forse zege op Tsjechië nog wel een goede kans de Slovenen op doelsaldo de loef af te steken.

De nummers twee uit de overige poules hoeven naar alle waarschijnlijk niet te vrezen dat hun tweede plaats geen recht zal geven op de barrageduels. Het enige scenario waarin de nummer twee van Groep B nog wel op meer dan tien punten uitkomt, lijkt op voorhand uitgesloten. Want dan zou Denemarken thuis niet moeten winnen van Malta en Armenië op bezoek bij Italië drie punten moeten pakken.

Mocht dat aller onwaarschijnlijkste scenario wel bewaarheid worden, dan staan ook de WK-kansen van Kroatië (Groep A) en Turkije/Roemenië/Hongarije (Groep D) op de tocht. Maar de kans dat Denemarken het thuis tegen het nietige Malta zover zal laten komen lijkt nihil.

Los van wat er in Groep B gebeurt geven de tweede plaatsen in de Groepen C (Zweden), F (Portugal), G (Bosnië-Herzegovina of Griekenland), H (Engeland of Oekraïne) en I (Spanje of Frankrijk) sowieso toegang tot de play-offs. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen