Oranje alleen groepshoofd op WK bij falen van concurrentie

Het Nederlands elftal is afhankelijk van de concurrentie met het oog op het behalen van een geplaatste status voor de WK-loting. Om nog in Pot 1 te komen tijdens de loting van 6 december moet ook het laatste WK-kwalificatieduel bij Turkije per se worden gewonnen.

Oranje alleen groepshoofd op WK bij falen van concurrentie

In onderstaande graphic heeft VI.nl de verschillende scenario's geschetst. Als vertrekpunt zijn de huidige puntentotalen genomen. Vervolgens is aan de hand van het calculatiemodel van wereldvoetbalbond FIFA uit te rekenen waar de concurrentie van Nederland, en Oranje zelf, op uit kan komen qua puntentotaal bij alle mogelijke resultaten.

Duidelijk is dat Oranje moet hopen op misstappen van de concurrentie. De topvier van de huidige ranglijst (tussenstand per 12 oktober, na de duels van vrijdag) is al onbereikbaar voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. Spanje, Argentinië, Duitsland en België zijn zodoende dus verzekerd van een status als groepshoofd tijdens het WK van 2014 in Brazilië. Dat geldt ook voor Brazilië, de huidige nummer acht die als gastland automatisch in Pot 1 terecht zal komen. De zeven hoogstgeklasseerde landen op de FIFA-wereldranglijst krijgen evenals gastheer Brazilië de status van groepshoofd bij de loting

Concurrentie
Nederland zal dinsdag tijdens de afsluitende WK-kwalificatieronde de pijlen moeten richten op Italië, Colombia, Uruguay en Zwitserland. Die ploegen kunnen nog gepasseerd dan wel voorgebleven worden.

Italië is al gekwalificeerd voor het WK en treft dinsdag Armenië, dat ondanks de vijfde plaats in Groep B nog een kleine kans heeft om tweede te worden. Als Italië gelijkspeelt en Oranje wint, eindigen die twee landen zelfs gelijk. Dan kijkt de FIFA naar de cijfers achter de komma. Het puntentotaal van Nederland op de lijst van september 1058,29 (1058) is daarbij naar beneden afgerond en dat van Italië juist naar boven: 1198,69 (1199). Als Italië wint, kan Oranje er zeker niet overheen.

Colombia is eveneens al zeker van deelname aan het WK en treft de reeds uitgeschakelde laagvlieger Paraguay in een uitwedstrijd. Als Colombia wint, blijft het sowieso Oranje voor. Als de Colombianen punten verliezen en Oranje wint, passeert de formatie van Van Gaal de Zuid-Amerikanen.

Uruguay is met een thuiswedstrijd tegen de al geplaatste aartsrivaal Argentinië nog niet eens zeker van het WK. De kans is groot dat de ploeg van Luis Suarez vijfde wordt in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule en dan in een play-off tegen Jordanië een ticket voor de mondiale eindronde op eigen continent moet afdwingen. Ondanks de magere kwalificatiecampagne blijft Uruguay bij een zege op Argentinië Nederland óók voor. Zaak is dan wel dat er een WK-ticket binnengesleept wordt.

Zwitserland staat  nu nog achter Oranje, maar is bij een zege op Slovenië Nederland hoe dan ook gepasseerd. Het resultaat van Nederland doet dan niet ter zake. De Slovenen hebben met een punt minder dan nummer twee IJsland in Groep E, waar de Zwitsers al zeker van groepswinst zijn, nog uitzicht op de play-offs. Als de Zwitsers niet winnen, hoeft Oranje zich geen zorgen te maken.

Voor de WK-loting wordt de FIFA-wereldranglijst van oktober gebruikt. Donderdag maakt de FIFA die lijst officieel bekend.  De lijst van november wordt níét gebruikt en de interlands van die maand als Nederland in oefenduels Japan en Colombia treft, tellen niet mee bij het aanwijzen van de groepshoofden omdat in de play-offs voor het WK meer punten verdiend kunnen worden dan in oefenwedstrijden. Dat zou een oneerlijke gang van zaken opleveren.
(Tim Tempelaars & Arjan van den IJssel)


Stand van zaken FIFA-wereldranglijst per 12 oktober 2013

Positie Land Punten
1. Spanje 1510
2. Argentinië 1319
3. Duitsland 1234
4. België 1214
5. Italië 1147
6. Colombia 1123
7. Uruguay 1106
8. Brazilië 1093
9. Nederland 1079
10. Zwitserland 1061
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen