Oranje duikelt naar plek negen op wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal is flink gezakt op de wereldranglijst van de FIFA. Op de nieuwe ranking staat Oranje nu negende.

Oranje duikelt naar plek negen op wereldranglijst FIFA

Een maand geleden was Nederland volgens de internationale voetbalbond nog het vijfde land van de wereld. Het moest toen alleen Spanje, Duitsland, Colombia en Argentinië voor zich dulden. Drie interlands later (1-1 tegen Portugal, 2-2 tegen Estland en 2-0 winst op Andorra) zijn ook België, Italië Uruguay en Brazilië Oranje voorbij. Kroatië completeert de top tien.

De huidige positie kán bij de WK-loting nadelige gevolgen hebben voor de selectie van Louis van Gaal. Daarbij worden de zeven beste landen én gastland Brazilië waarschijnlijk aangewezen als groepshoofd. Nederland hoort daar momenteel dus niet bij en moet daarom vrezen voor minimaal één sterke tegenstander tijdens de eindronde.

Overigens is nog niet helemaal zeker hoe de procedure rondom de WK-loting eruit gaat zien, dat wordt pas op 3 december definitief bepaald. Bij de loting voor het WK 2010 was de FIFA-lijst de enige graadmeter voor welke landen zich, naast gastland Zuid-Afrika, groepshoofd mochten noemen. De verwachting is dat dit ook bij de komende loting het geval is.

Het zou Oranje niet slecht uitkomen als het FIFA-comité op 3 december besluit om terug te vallen op de oude procedures. Voor het WK 2006 werden bijvoorbeeld de prestaties op de vorige twee WK's bekeken. Dat was destijds nog in het nadeel van Nederland, dat zich niet kwalificeerde voor het WK van 2002, maar zal nu hoogstwaarschijnlijk voordelig uitpakken gezien de finaleplaats van drie jaar terug in Zuid-Afrika.

Nederland kan uiteraard nog stijgen als het goede resultaten behaalt in de resterende kwalificatie- en oefenduels.

De volledige top tien:
1. Spanje
2. Argentinië
3. Duitsland
4. Italië
5. Colombia
6. België
7. Uruguay
8. Brazilië
9. NEDERLAND
10. Kroatië

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen