Ook Zwitserland concurrent Oranje voor beschermde status

Nederland strijdt met Colombia, Italië, Uruguay en Zwitserland om een beschermde status tijdens de WK-loting op 6 december. Vijf van de acht groepshoofden zijn al bekend, dus er zijn nog drie plekken te verdelen.

Ook Zwitserland concurrent Oranje voor beschermde status

Colombia, Italië, Uruguay en Zwitserland strijden met Nederland om een plaats in de topzeven van de FIFA-wereldranglijst. Argentinië, België, Duitsland en Spanje (dat dinsdag bij minimaal een gelijkspel thuis tegen Georgië zeker is van WK-deelname) zijn voor Oranje niet meer te achterhalen, terwijl gastland Brazilië ook zeker is van een beschermde status. Als de Seleção bij de eerste zeven staat op de ranglijst van oktober, dan is de nummer acht ook groepshoofd.

Momenteel staat Nederland op de negende plaats, waardoor het minimaal één concurrent moet passeren om groepshoofd te worden. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal heeft 1.079 punten en kan dinsdag door een overwinning bij Turkije op 1.136 punten komen. Bij een gelijkspel of nederlaag is een plaats in de topzeven nagenoeg onmogelijk.

Als Oranje wint, dan kan het Colombia en Uruguay passeren, als die respectievelijk Paraguay en Argentinië niet verslaan. Uruguay is bovendien nog niet eens zeker van het WK, want het moet, indien Chili thuis een punt pakt tegen Ecuador, eerst play-offs spelen tegen Jordanië.

Mocht Italië in eigen huis verliezen van Armenië, kan Oranje ook de Azzuri passeren. Bij een gelijkspel van de Italianen kan Nederland op gelijke hoogte komen. Zwitserland is een gevaarlijke outsider om groepshoofd te worden. Als de Zwitsers dinsdag thuis winnen van Slovenië, passeren ze Nederland namelijk sowieso op de wereldranglijst.

Stand van zaken FIFA-wereldranglijst per 12 oktober 2013

Positie Land Punten
1. Spanje 1510
2. Argentinië 1319
3. Duitsland 1234
4. België 1214
5. Italië 1147
6. Colombia 1123
7. Uruguay 1106
8. Brazilië 1093
9. Nederland 1079
10. Zwitserland 1061
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen