Colombia pakt WK-ticket, play-offs dreigen voor Uruguay

Colombia heeft met een knappe comeback voorkomen dat Chili zich net als de Colombianen al kon gaan opmaken voor het WK 2014 in Brazilië. Uruguay stevent door een nederlaag bij Ecuador af op een play-off met de nummer vijf van Azië, Jordanië.

Colombia – Chili 3-3
Halverwege leek niets een Chileens WK-ticket nog in de weg te staan, toen Colombia met een 3-0 achterstand de rust in ging. Chili scoorde dankzij een rake strafschop van Arturo Vidal en twee treffers van Alexis Sánchez drie keer in tien minuten, maar moest in de tweede helft alsnog het hoofd bieden aan de Colombiaanse aanvalsdrang.

Tegen het einde van de eerste helft liet Colombia al zien waarom het komende zomer tijdens de mondiale eindronde in Brazilië niet mag ontbreken. Waar de aanvallende intenties aanvankelijk nog geen beloning opleverden, gebeurde dat wel in de tweede helft na een rode kaart voor Chili-middenvelder Carlos Carmona.

Want nadat Chili in de 66ste minuut met tien man was komen te staan, verdween de zorgvuldig opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon. Drie minuten na de rode kaart luidde Teofilo Gutiérrez de Colombiaanse comeback in, waarna AS Monaco-ster Radamel Falcao (foto) de inhaalrace met twee rake strafschoppen voltooide.

Het punt maakte voor Colombia in feite weinig verschil, omdat het zich door de nederlaag van Uruguay al zeker wist van de eerste WK-deelname sinds 1998. Chili moet dinsdag in de thuiswedstrijd tegen Ecuador echter nog op zijn hoede zijn, aangezien Uruguay met een overwinning op Argentinië alsnog langszij kan komen.

Ecuador – Uruguay 1-0
Ecuador had in het op 2.850 meter hoogte gelegen Quito tot dusver alleen punten laten liggen tegen Argentinië (1-1) en kon tegen Uruguay met een nieuwe zege drie punten afstand nemen van de nummer vijf van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule.

Hoewel met name Luis Suarez meerdere malen gevaar stichtte, slaagde Ecuador erin die opdracht te volbrengen. Jefferson Montero maakte uit een voorzet van Antonio Valencia het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Uruguay nog altijd op een vijfde plaats staat.

Daardoor lijkt de regerend kampioen van Zuid-Amerika af te stevenen op een play-off met Jordanië, de nummer vijf van Azië. Alleen als de nummer vier van het afgelopen WK dinsdag thuis wint van de al geplaatste aartsrivaal Argentinië en er een winnaar komt bij het duel tussen Chili en Ecuador is er nog een andere uitkomst mogelijk.

Dat Uruguay dinsdagavond verloor van Ecuador was bovendien gunstig voor het Nederlands elftal. Wil Oranje tijdens de WK-loting nog in aanmerking komen voor een beschermde status, dan zal het Uruguay (zevende) moeten passeren op de FIFA-wereldranglijst.