Hoofdrollen Uruguay, Mexico en Krol in strijd om WK-tickets

Net als in Europa nadert de strijd om de WK-tickets ook in andere werelddelen zijn climax. VI.nl zet op een rij wat de stand van zaken is in de kwalificatiecampagnas van Zuid- en Noord- en Midden-Amerika en Afrika.

Hoofdrollen Uruguay, Mexico en Krol in strijd om WK-tickets

CONMEBOL: kaarten in Zuid-Amerika grotendeels geschud
Hoewel alleen Argentinië als koploper van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone al zeker is van een WK-ticket, zijn de kaarten twee duels voor het einde al redelijk geschud: Colombia, Chili, Ecuador en Uruguay maken verreweg de grootste kans om aanwezig te zijn op de eerste mondiale eindronde op Zuid-Amerikaanse bodem sinds 1978, toen Argentinië het gastland was.

Venezuela, de huidige nummer zes, heeft bij een overwinning op Paraguay weliswaar nog een theoretische kans om Ecuador en/of Uruguay voor te blijven in de eindstand, maar gezien het slechte doelsaldo van de Venezolanen en het feit dat Ecuador en Uruguay nog twee duels hebben om minimaal een punt te vergaren is die kans klein.

De strijd om de plaatsen twee t/m vier, die recht geven op directe plaatsing, is evenwel nog lang niet beslist. Colombia heeft overduidelijk de beste papieren. De ploeg van onder anderen steraanvaller Radamel Falcao verzuimde vorige maand op bezoek bij Uruguay (2-0 verlies) al de eerste WK-deelname sinds 1998 veilig te stellen, maar kan dat vrijdag met een overwinning op directe concurrent Chili alsnog doen.

Ruim een jaar geleden kon Luis Suarez niet voorkomen dat Ecuador een punt meenam uit de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo (1-1). Vrijdag moet de ex-Ajacied aantreden op 2.850 meter hoogte.
Ruim een jaar geleden kon Luis Suarez niet voorkomen dat Ecuador een punt meenam uit de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo (1-1). Vrijdag moet de ex-Ajacied aantreden op 2.850 meter hoogte.

Tegelijkertijd staat in Quito op een hoogte van liefst 2.850 meter de kraker tussen Ecuador en Uruguay op het programma. Op voorhand lijkt het voor Edinson Cavani en Luis Suarez en hun ploeggenoten een onmogelijke opgave om Ecuador op eigen veld te verslaan. Alleen Argentinië bleef in de lopende kwalificatiereeks overeind in de ijle lucht van het Estadio Olímpico Atahualpa (1-1). Saillant detail: buitenshuis pakte Ecuador pas drie punten.

Omdat Uruguay dinsdag tijdens de afsluitende speelronde de wel al geplaatste aartsrivaal Argentinië op bezoek krijgt, is de weg naar het WK voor de regerend kampioen van Zuid-Amerika nog vol obstakels. Voor Uruguay dreigt daardoor een pas op de plaats, maar aangezien de huidige vijfde plaats recht geeft op een play-off met het op papier veel zwakkere Jordanië (de nummer vijf van Azië) komt ook dan het twaalfde WK-optreden van de tweevoudig wereldkampioen niet direct in gevaar.

Een belangrijk neveneffect van de prestaties van Uruguay is de positie op de FIFA-wereldranglijst die het land na de confrontaties met Ecuador en Argentinië zal innemen. De nummer vier van het WK 2010 in Zuid-Afrika staat nu nog zevende, twee plaatsen boven Nederland. Wil Oranje bij de loting voor het WK in december groepshoofd zijn, dan moet het zelf winnen van Hongarije en Turkije en hopen dat Uruguay steken laat vallen. Want behalve gastland Brazilië krijgen de beste zeven landen op de FIFA-ranking een beschermde status.

CONCACAF: doemscenario dreigt voor vaste WK-gast Mexico
In de kwalificatiereeks van Noord- en Midden-Amerika zijn alle ogen gericht op Mexico. De grootmacht van de CONCACAF-zone dreigt voor het eerst sinds 1990 te ontbreken op een WK. Waar dat destijds te danken was aan een schorsing, is dat nu louter en alleen te wijten aan de slechte prestaties van El Tri.

Mexico won in de laatste en beslissende groepsfase van de huidige kwalificatiecampagne alleen de uitwedstrijd tegen Jamaica (1-0) en grossierde verder vooral in gelijke spelen (vijf). Omdat de Olympisch kampioen van 2012 een maand geleden zowel van Honduras (1-2) als van de Verenigde Staten verloor (0-2) is deelname aan de mondiale eindronde in Brazilië allerminst zeker.

Met Víctor Manuel Vucetich als nieuwe bondscoach is de opdracht voor de Mexicaanse nationale ploeg simpel: vrijdagnacht winnen van directe concurrent Panama en vier dagen later van het al geplaatste Costa Rica, dat Mexico vrijdagavond bovendien nog een goede dienst kan bewijzen door te winnen van nummer drie Honduras.

Víctor Manuel Vucetich won als trainer van de Mexicaanse club Monterrey de laatste drie edities van de CONCACAF-Champions League en moet nu Mexico alsnog naar het WK in Brazilië leiden.
Víctor Manuel Vucetich won als trainer van de Mexicaanse club Monterrey de laatste drie edities van de CONCACAF-Champions League en moet nu Mexico alsnog naar het WK in Brazilië leiden.

Gebeurt dat niet, dan is de vierde plaats waarschijnlijk het hoogst haalbare voor Mexico. De organisator van de WK's van 1970 en 1986 is in dat geval veroordeeld tot een play-off tegen Nieuw-Zeeland. De eerste drie landen plaatsen zich rechtstreeks.

CAF: allesbeslissende play-offs gaan van start
Ook in Afrika is de laatste fase van de kwalificatiecampagne aangebroken. Met ex-international Ruud Krol (foto) als interim-bondscoach van Tunesië in een voorname hoofdrol nemen de tien winnaars van de in september afgesloten groepsfase het in vijf tweeluiken tegen elkaar op.

Zaterdagavond staat om 18.00 met Burkina Faso – Algerije de eerste confrontatie gepland. Een uur later nemen Ivoorkust en Senegal het tegen elkaar op. Zondag strijden Ethiopië en Nigeria om 15.00 tegen elkaar, waarna het Tunesië van Krol om 19.00 uur aftrapt tegen Kameroen. Dinsdag besluiten Ghana en Egypte de heenronde van de Afrikaanse play-offs, die in november tegelijkertijd met de Europese en intercontinentale barragewedstrijden hun climax kennen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen